33η Σύνοδος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (Ε.Ο.Α.Κ.)

Πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία η 33η Σύνοδος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΟΠΑΠ Ευ Αγωνίζεσθαι» του Ολυμπιακού Μεγάρου στη Λευκωσία, η 33η Σύνοδος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, με θέμα «Ολυμπιακά πρότυπα και ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία».

Καλωσόρισμα-χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟΕ και πρόεδρος της ΕΟΑΚ Γιώργος Χρυσοστόμου. Επίσης ο αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Κωστάκης Κουκκουλής και ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας Γιώργος Αλικάκος. Καλωσόρισμα και εισαγωγή για την επιλογή του θέματος έγινε από την κοσμήτορα της ΕΟΑΚ Δρ Κλέα Παπαέλληνα. Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας Αθλητισμούς & Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Κύριος ομιλητής ήταν ο παλιός θρύλος του κυπριακού αθλητισμού Σταύρος Τζιωρτζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ανέπτυξε το θέμα «Ολυμπιακά πρότυπα και ο κοινωνικός ρόλος του αθλητισμού στη σύγχρονη κοινωνία.

Λάμψη στη φετινή Σύνοδο πρόσθεσαν ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος στη δική του εισήγηση κατάθεσε τις «Ολυμπιακές Εμπειρίες ενός χρυσού Ολυμπιονίκη». 

Το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των εισηγητών της Συνόδου θα συνέθεσαν επίσης η διευθύντρια της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας Ντενίζ Παναγοπούλου που παρουσίασε τις «Δράσεις και Προγράμματα ΕΘΝ.Ο.Α. για προβολή των Ολυμπιακών Προτύπων στη σύγχρονη κοινωνία» και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Δημήτρης Γρηγοριάδης ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος των Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και τα Ολυμπιακά Πρότυπα».

Ακολούθησαν συμπεράσματα και εντυπώσεις από τον Λειτουργό της ΚΟΕ Γιώργο Κορέλλη από τη συμμετοχή του στην 15η Σύνοδο της Δ.Ο.Α. για Προέδρους και Διευθυντές Ολυμπιακών Ακαδημιών και τη Γεωργία Χριστοφόρου από τη συμμετοχή της στην 61η Σύνοδο της Δ.Ο.Α. για Νέους Συμμετέχοντες.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις προς τους εισηγητές. Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στην οποία πήραν μέρος οι ομιλητές και το κοινό και τέλος έγινε η κατάθεση των συμπερασμάτων από την κοσμήτορα της ΕΟΑΚ Δρ. Κλέα Παπαέλληνα.

Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν προσωπικότητες από όλο το φάσμα του αθλητισμού, διοικητικοί παράγοντες, προπονητές, αθλητές, καθώς και επαγγελματίες όλων των βαθμίδων από το χώρο της Εκπαίδευσης. 

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στους κρίκους, Δημοσθένης Ταμπάκος γεννήθηκε στις 12 Noεμβρίου του 1976 στη Θεσσαλονίκη, κατάγεται όμως από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.

Έχει κατακτήσει συνολικά 13 Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Στην πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιάδα στο Σίδνεϊ το 2000, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε το πρώτο του ολυμπιακό, αργυρό μετάλλιο. Το 2003 φτάνει στην κορυφή του κόσμου κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενώ τις χρονιές 2000 και 2004 πρώτος και στο Ευρωπαϊκό.

Η πιο σημαντική διάκριση για τον ίδιο, ήταν το μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο. Έχει κατακτήσει συνολικά 13 Πανελλήνια Πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Έχει επίσης κερδίσει σε Βαλκανικοί Αγώνες, σε Διεθνείς Αγώνες, σε Μεσογειακούς Αγώνες, στο World Cup Series και στο European Masters. 

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους μουσειακούς χώρους του Ολυμπιακού Μεγάρου.

Οι αδελφοί Σταύρος & Ανδρέας Τζορτζή στο κέντρο, Σωκράτης Σωκράτους, Φοίβος Νικολαΐδης και ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004 Δημοσθένης Ταμπάκος στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Related Posts