Πισσούρι: Tα πιο ωραία κρασιά είναι (και) αυτά που προσφέρουν σε ποτήρι…

Της Νικολέτας Χρήστου

Τότε ήταν αλλιώς… Ερημιά. Φώτα κλειστά – καταστήματά με souvenir με την ταμπέλα «Κλειστό». Το περασμένο Σάββατο πάλι εκεί στο αγαπημένο Πισσούρι. Μια περιοχή που έχει αιχμαλωτίσει την καρδιά μου. Ψάχνω χώρο για πάρκιγκ. Πράγμα αδύνατο να βρω όσες φορές και αν έψαξα στα μικρά δρομάκια. Χαμογελάω και για πρώτη φορά χαίρομαι για την ταλαιπωρία αυτή. Όλα είναι αλλιώς. Όλα «τακτοποιημένα» και τόσο μαγευτικά. 

Ένα ζευγάρι νιόπαντρο στο προαύλιο της εκκλησίας, κόσμος να χειροκροτεί και γω μέσα στο αμάξι να χαζεύω. Η κόρνα και το επικό κυπριακό «τάρασσε κόρη τζιμάσαι πάνω σου» με κάνει να ξερνάω στα γέλια (το wakeup call αλα Κυπριακά). 

Κατεβαίνω στο επόμενο στενό περπατάω και σιγοτραγουδώ: «Ξαναγυρνώ εδώ, γιατί μπορεί να είσαι μόνη σου και να «πεθαίνεις»… Είμαι στις πιο αναγνωρίσιμες πλατείες της Λεμεσού και «όχι»: Δεν «πέθανε» – Ξαναπήρε ζωή από ντόπιους και ξένους. Παιδιά να τρέχουν, ζευγαράκια να κάθονται σε γωνιές της πλατείας, να βγάζουν φωτογραφίες, οι ηλικιωμένοι να κάθονται και να σιγομουρμουρίζουν… 

Ο Χάρης Στυλιανίδης, ο  μερακλής του φαγητού όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί, που έχει ταυτιστεί με την ταβέρνα «Ο Βρακάς» με κυπριακές γεύσεις και βασική αρχή τις φρέσκιες πρώτες ύλες,  μας υποδέχεται για βραδινό φαγητό.

Τι συμβαίνει, όμως όταν η παρέα δεν ξέρει τι κρασί θα επιλέξει; Ή πώς λύνονται τυχόν  διαφωνίες για την επιλογή η οποία μπορεί να τινάξει ένα ολόκληρο γεύμα στον αέρα; Λύση υπάρχει.

Τον χαιρετάω εγκάρδια και μπαίνω πρώτη στο «ψητό»: Πώς πήρες την απόφαση να εντάξεις στον νέο κατάλογο ντόπια κρασιά σε ποτήρια, δίνοντας και αυτή την επιλογή στους θαμώνες του «Βρακά»;

Ένα μπουκάλι κρασί κυμαίνεται από περίπου 4-6 ποτήρια ανά φιάλη ανάλογα με το επίπεδο αλκοόλ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το κρασί Port όπου το επίπεδο αλκοόλ είναι υψηλότερο, μπορείτε να πάρετε 10 ποτήρια ανά μπουκάλι!  Ένα τυπικό μπουκάλι κρασιού είναι 750 ml, ή 25 υγρές ουγγιές, και θα σας δώσει περίπου 5 ποτήρια κρασί.

«Με ένα μενού καθαρά Κυπριακό (Taste of Cyprus) και με την αγάπη που μας διακατέχει για το Κυπριακό κρασί θα ήταν παράληψη μας να μην αναδείξουμε τα μικρά διαμαντάκια της χώρας μας που είναι απόρροια εκτεταμένης, επαγγελματικής και διαχρονικής δουλειάς των τοπικών οινοποιείων.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τις επιλογές μας δίνουμε την ευκαιρία στους φιλοξενουμένους μας να ανακαλύψουν τις ντόπιες αυτές ποικιλίες στο ποτήρι, να δουν τις διαφορετικές οινοποιητικές τάσεις, τους διαφορετικούς τρόπους παλαιώσης αλλά και το πλούτο του Κυπριακού terroir.

Στη λίστα μας θα βρείτε επιλεγμένα κρασιά από Ξυνιστέρι, Πρωμάρα, Βασίλισσα, Μωροκανέλλα, Κανέλλα, Μαύρο, Μαραθεύτικο, Γιαννούδι, Λευκάδα, παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια, βαρέλια ακακίας και πιθάρι.

Νικολέτα Χρήστου  Facebook

 

Related Posts