Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη άνοιξαν αυτή τη βδομάδα στη Λευκωσία την Ελληνική αγκαλιά τους για τους Κύπριους ταξειδιώτες και επισκέπτες, παρουσιάζοντας τον ανεξάντλητο φυσικό πλούτο και την πολύμορφη φιλοξενία που έχουν να προσφέρουν.
Στη φωτογραφία από αριστερά: Ιωσήφ Ιωσήφ, Αθανάσιος Τσώνης, Επίσκοπος Μεσαορίας & Πρόεδρος Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Εκκλησίας Κύπρου (Θρησκευτικός Τουρισμός) κ. Γρηγόριος, Βασίλης Σταματάρης, Πέτρος Σαγάνας, Διευθυντής ΕΟΤ Κύπρου.
Το πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, παρουσίασαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αθανάσιος Τσώνης και η κα Πάττυ Κωνσταντινίδου του Τμήματος Εμπορίου Τουρισμού Δράμας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ της Πρεσβείας της Ελλάδας κ. Γιάννης Κατσάρας, ο Διευθυντής ΕΟΤ Κύπρου κ. Πέτρος Σαγάνας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας και Πρόεδρος Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Γρηγόριος, καθώς και ο Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
Στη φωτογραφία ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού Περιφέρειας ΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος μίλησε για το εκτενές πλάνο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της Περιφέρειας.
Το παρακολούθησαν δημοσιογράφοι και τουριστικοί φορείς που το εμπλούτισαν στο τέλος με τις δικές τους ερωτήσεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις. Οι ομιλητές αναφέρθησαν στην ακριτική διάσταση που προεκτείνεται ανάμεσα στην ανατολική εσχατιά της Ελλάδας και της Κύπρου, γνωστοποιώντας ότι κυοφορείται η σκέψη για αεροπορική σύνδεση Λάρνακας – Αλεξανδρούπολης.
Ο Ιωσήφ Ιωσήφ, Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας στο βήμα.
Όπως τονίστηκε, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά μέρη της Ελλάδας, και γι αυτό ακριβώς τον λόγο παραμένει μακρυά από τον μαζικό τουρισμό, με υποδομές φιλοξενίας που προσφέρουν υψηλή ποιότητα και προσιτές τιμές. Στο δυναμικό της περιοχής είναι ενταγμένα και τα πράσινα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης, σε μικρή απόσταση από τη μαγευτική ακτογραμμή της ενδοχώρας μήκους 350χλμ, γνωστής ως Ριβιέρα του Βορρά.
Στη φωτογραφία από αριστερά: Φοίβος Νικολαΐδης, Φίλιππος Στυλιανού, Ιωσήφ Ιωσήφ, Ελένη Μπαλτατζή, Γιώργος Μιχαηλίδης.
Από τις παραλιακές πόλεις της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης οι δρόμοι οδηγούν σε θελκτικούς προορισμούς, τόσο πεδινούς όσο και ορεινούς, ο παραδοσιακός, ιστορικός/αρχαιολογικός και θρησκευτικός χαρακτήρας των οποίων θέτει σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον θρησκευτικό τουρισμό, η ιστορική πορεία του Αποστόλου Παύλου απηχεί την αντίστοιχη αποστολική εξόρμηση στην Κύπρο με τον Βαρνάβα. Τον δε Σεπτέμβριο προγραμματίζεται στην περιοχή ένα μεγάλο θρησκευτικό συνέδριο.
Στα πλαίσια της παρουσίασης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με περιγραφές και επεξηγήσεις.
Φίλιππος Στυλιανού
Δημοσιογράφος
Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην Παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενή πρόσκλησή σας όπως παραστώ και απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στη σημερινή παρουσίαση στην Κύπρο, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η οποία καλύπτει το βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και ολόκληρη τη Θράκη, καθώς επίσης και δύο νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.
Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου, το οποίο δραστηριοποιείται με την έκδοση χαρτών και άλλων εντύπων, καθώς και την οργάνωση εκθέσεων, ημερίδων, ομιλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πόλεις, κοινότητες και σχολεία, υποστήριξη της περιήγησης ομάδων επισκεπτών με ειδικό ενδιαφέρον και συντονισμό των προσπαθειών φορέων και ομάδων που ασχολούνται με το Θρησκευτικό Τουρισμό (Υφυπουργείο Τουρισμού, Τουριστικοί Πράκτορες, Ξεναγοί, Περιφερειακές Εταιρείες Ανάπτυξης κ.ά.). Για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των Εκκλησιαστικών Περιφερειών και Μονών, αυτές κλήθηκαν και όρισαν αντιπρόσωπο στο Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, οι οποίοι συνέρχονται δύο φορές το χρόνο, διαδικασία που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια (2012-2022). Στις συναντήσεις γίνεται ενημέρωση για δραστηριότητες, εκδόσεις, συντηρήσεις ναών, συζητούνται διάφορα προβλήματα, στα οποία αναζητούνται από κοινού λύσεις και συχνά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ειδικούς για διάφορα εξειδικευμένα θέματα.
Τα τελευταία χρόνια, επικρατεί η τάση ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, που συμβάλλουν στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας πιο ήπιες δραστηριότητες και προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κουλτούρα. Μια τέτοια μορφή τουρισμού είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός, δηλαδή η μετακίνηση τουριστών προς θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα, ανεξάρτητα από την αιτία επίσκεψης (είτε για προσκύνηση, είτε λόγω ενδιαφέροντος για την πολιτιστική αξία του θρησκευτικού μνημείου – ιστορικά στοιχεία, αρχιτεκτονική, αγιογραφία – είτε από περιέργεια, είτε γιατί είναι απλώς στο πρόγραμμα της προτεινόμενης εκδρομής).
Αποτελεί μια μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να δώσει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη σε μια περιοχή, έχοντας θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, μέσα από την ανάδειξη της θρησκευτικής-πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης.
Στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες διαθέτουν πληθώρα θρησκευτικών μνημείων σε όλη την έκτασή τους, ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αφού ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τη δυνατότητα να μείνει ανεπηρέαστος και να δώσει νέες διεξόδους στις τοπικές-περιφερειακές οικονομίες.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει πλούτος θρησκευτικών μνημείων. Οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στις πόλεις και στα χωριά, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια. Να αναφέρω μερικά για να προκαλέσω και το ενδιαφέρον να τα επισκεφθούμε! Το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, η Παναγία η Κοσμοσώτειρα στις Φέρες, το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων στην Αλεξανδρούπολη, οι Μονές Αρχαγγέλου Θάσου, Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος στην Κομοτηνή, Αγίου Αποστόλου Σίλα στην Καβάλα, Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, κοντά στα όρια με τους Νομούς Καβάλας και Δράμας κ.ά. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με άλλους φυσικούς και πολιτιστικούς «πόλους έλξης», μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Απαραίτητη είναι η προώθηση δράσεων, οι οποίες να ενισχύουν την προβολή και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, αλλά πάντοτε με έγνοια για τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα αυτών των ιερών τόπων και μνημείων της Ελληνικής και Χριστιανικής μας Παράδοσης.
Σας συγχαίρω για τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον για την Περιφέρειά σας και σας εύχομαι καλές επιτυχίες στα έργα σας και την παρούσα συνάντησή μας για την Παρουσίαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ευχαριστώ.
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
16 Ιανουαρίου 2023
Η Κύπρος στην αγκαλιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Σημαντική παρουσίαση στην Κύπρο
Μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 11:30, στο ξενοδοχείο Cleopatra, στη Λευκωσία της Κύπρου με σκοπό την παρουσίαση της Περιφέρειας ως ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων Κυπριακών Μέσων, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου «περιηγήθηκαν» στην ιδιαίτερα αυθεντική αυτή γωνιά της Ελλάδας προκείμενου να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ξεχωριστή, στα πλαίσια της προωθητικής καμπάνιας της ΠΑΜΘ με κεντρικό μήνυμα «Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα».
Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίασης, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι ανακάλυψαν το γοητευτικό πρόσωπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γνώρισαν τους ανθρώπους της αλλά και τους βασικότερους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της. Τοπία που κόβουν την ανάσα, αξιόλογη ιστορική κληρονομιά, όμορφες πόλεις, παραδοσιακοί οικισμοί και ένα καλειδοσκόπιο θρησκειών και παραδόσεων είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής που εντυπωσίασαν όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.
Για τους σκοπούς της εν λόγω δράσης, στη Λευκωσία βρέθηκε και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού κος Τσώνης, ο οποίος μίλησε για το εκτενές πλάνο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας.
Το παρόν επίσης έδωσαν, απευθύνοντας σχετικούς χαιρετισμούς, και ο Διευθυντής ΕΟΤ Κύπρου, κ. Πέτρος Σαγάνας, o Πρόεδρος Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ελλάδας, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ καθώς και ο Επίσκοπος Μεσαορίας και Πρόεδρος Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου (Θρησκευτικός Τουρισμός), κ. Γρηγόριος, όπως επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Η εκδήλωση της ΠΑΜΘ στην πρωτεύουσα της Κύπρου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου τουριστικού στρατηγικού σχεδιασμού με βασικό όχημα την καμπάνια «Αγκαλιά γεμάτη Ελλάδα». Κεντρικός στόχος είναι η ανάδειξη της ιδιαίτερα θελκτικής εικόνας της ΠΑΜΘ στην αγορά της Κύπρου, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη της Περιφέρειας στις πρώτες επιλογές των επαγγελματιών τουρισμού, αλλά και των μεμονωμένων ταξιδιωτών.