70η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με θέμα
«Tourism Investments and Economic Development in Europe»
Κ. Κουμής: «Πρόκληση, η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με άλλες χώρες στον τομέα του τουρισμού»
Στην 70η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) συμμετείχε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, ο οποίος επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο. Το θέμα που τέθηκε στο επίκεντρο της συνόδου ήτανε οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και η ανάπτυξη που επιφέρει ο τομέας στις οικονομίες των χωρών και κατ’ επέκταση στην ήπειρο. Η Σύνοδος αποτελεί καταστατική συνάντηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΤ, και διεξάγεται σε ετήσια βάση στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού.
Το παρών του στο πρώτο μέρος της συνόδου, στη φετινή σύνοδο έδωσε και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Edi Rama, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να παρουσιάσει την πορεία της χώρας του κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, από τότε δηλαδή που η Αλβανία ήτανε μία κλειστή γεωργοκτηνοτροφική οικονομία, μέχρι και σήμερα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας του με έμφαση στον τουρισμό, τις προσπάθειες που αφιερώνει η κυβέρνηση του για βελτίωση των υποδομών και άλλα.Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκα στην σύνοδο, η Ευρώπη έφτασε το 2023 το 94% των επιπέδων πριν από την πανδημία, η Αφρικανική ήπειρος ανέκαμψε στο 96% και η Αμερικανική ήπειρος στο 90%.
Έγινε επίσης αναφορά στην οικονομική συνεισφορά του τουρισμού, εστιάζοντας στο γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ζωτικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της. Στο συνέδριο αναδείχθηκαν οι νέοι κίνδυνοι που έχουν προκύψει, όπως είναι ο συνεχιζόμενος αγώνας κατά του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι απρόσμενες περιβαλλοντικές καταστροφές που δυστυχώς πληθαίνουν και οι γεωπολιτικές εντάσεις που εμποδίζουν ή επιβραδύνουν την πλήρη ανάκαμψη του τομέα. Όπως αναφέρθηκε, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της φιλοξενίας, είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Γι’ αυτό το λόγο, επισήμαναν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, καθώς και διάφορες μορφές απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης και της προσωρινής εργασίας.
Αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη για συνεργασία, με σκοπό την ψηφιοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας. Οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι οι επιχειρήσεις του τομέα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στη χρήση διαδικτυακών εργαλείων πληροφόρησης, προβολής και διαχείρισης. Οι κλιμακούμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που αποτελούν αναμφίβολα απειλή για τον τουρισμό, αναδείχθηκαν επίσης στο συνέδριο. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός υποστηρίζει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αποσκοπούν στον μετασχηματισμό της ΕΕ σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία, όπου θα γίνεται ορθή διαχείριση των πόρων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.Πέραν των πιο πάνω, στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Zurab Pololikashvili, παρουσίασε τις προτεραιότητες του Οργανισμού και τα αντίστοιχα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις πιο πάνω προκλήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, κυρίως, του τουρισμού της υπαίθρου και στην πρωτοβουλία των Best Tourism Villages, όπου συμμετέχει ήδη το Υφυπουργείο Τουρισμού, θεσμός που στοχεύει στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την ύπαιθρο, μακριά από τους πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του UNWTO Tourism κ. Zurab Pololikashvili, την Αλβανή ομόλογο του κα Vilma Bello, τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Haim Katz καθώς επίσης και με τον Καζακστανό Υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Yerkinbayev.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμή, μέσα από το συνέδριο «διαφάνηκε ότι οι προκλήσεις για τον τομέα του τουρισμού είναι ατελείωτες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων κοινές, καθώς η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών και κατ’ επέκταση των επιμέρους προορισμών αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις.» Είναι σημαντικό όπως τόνισε τόσο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου όσο και στις επαφές που είχε με τους ομολόγους του, να εξευρεθούν τρόποι συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Ως χώρα και ως τουριστικός προορισμός με ιστορία και αξιόπιστους στρατηγικούς συνεργάτες έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, που συνεπάγεται επαναλαμβανόμενες επισκέψεις και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία. Η προσπάθεια που μόλις έχουμε ξεκινήσει, για βελτίωση του προϊόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, με ειδικό πρόγραμμα μάλιστα στην ύπαιθρο, θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, όπως και οι προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι για τον τουρισμό της χώρας μας μία καινούργια πρόκληση».