Με την ευκαιρία της Ημέρας Τουρισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο παγκόσμια στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Σύνδεσμος μας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 2024 διοργανώνει εκδρομή στο χωριό Φικάρδου, που βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην περιοχή της Πιτσιλιάς, κοντά στο Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά.
Συνάντηση λοιπόν Σάββατο το πρωί στις 11:00 η ώρα, (με ιδιωτικά αυτοκίνητα ο καθένας) στην ταβέρνα «Γιαννακός», όπου θα μας υποδεχτεί ο κοινοτάρχης του Φικάρδου, κ. Χρίστος Τυρίμος. Στη συνέχεια ο κοινοτάρχης θα μας ξεναγήσει στους δρόμους του παραδοσιακού χωριού. Μετά την περιήγηση θα ακολουθήσει γεύμα στις 1:00-1:30 το μεσημέρι στην ταβέρνα «Γιαννακός». Η τιμή είναι €20 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένου και του ποτού. Παράκληση όπως επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας έγκαιρα.
Θα γίνει προσπάθεια όπως κατά την ξενάγηση προσκληθεί και μιλήσει ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, εξειδικευμένος επιστήμονας της Έδρας UNESCO και διευθυντής της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς e-fikardou, του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της τουριστικής ανάπτυξης της υπαίθρου.
Είναι μια καλή ευκαιρία για αλληλογνωριμία τώρα που ο Σύνδεσμος μεγαλώνει. Σας περιμένουμε με χαρά μαζί με φίλους σας, για να περάσουμε όλοι μαζί μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα μέρα.Σήμερα το χωριό είναι σχεδόν έρημο και ανακηρύχθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαίο μνημείο το 1978 και ελεγχόμενη περιοχή, ενώ το 1987 του απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra. Το χωριό συντηρήθηκε με προσοχή, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα σπίτια του 18ου αιώνα τα οποία χαρακτηρίζονται από αξιόλογα ξυλόγλυπτα και τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Δύο από αυτά – το Σπίτι του Κατσινιόρου και το Σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη – έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Σ΄ αυτά παρουσιάζονται τα στοιχεία της υπαίθρου και της αγροτικής ζωής των προηγούμενων χρόνων.
Το Φικάρδου είναι ένα χωριό βαθιά ριζωμένο στην ιστορία, που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της καλοδιατηρημένης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του, η οποία προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στην αγροτική ζωή στην Κύπρο από τους προηγούμενους αιώνες. Με έντονη εστίαση στη διατήρηση της αυθεντικότητας αυτού του μοναδικού χωριού. Το Φικάρδου καθώς και τα γύρω χωριά ιδρύθηκαν από κατοίκους των κατά καιρούς λεηλατημένων παράκτιων πόλεων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά για ασφάλεια. Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, αναπόφευκτα οδήγησε σε σχηματισμούς φατριών υιοθετώντας έτσι και το νόμο της μαχαίρας ως επίλυσης διαφορών. Η περιοχή, ελεγχόμενη από αυτή την αταξική κοινωνία έγινε γνωστή ως το βουνό και δάσος Μαχαίρα – Μαχαιρά.
Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από τη φράση «λημέρι (άντρο) των φυγάδων», “φυγά άνδρον” από τους φυγάδες που συγκροτούσαν τις δύο κυρίαρχες φατρίες και έλεγχαν την περιοχή μεταξύ 400 μ.Χ. – 800 μ.Χ. Η κοινότητα κατέληξε να είναι γνωστή ως Φικάρδου. Αν και το χωριό δεν καταγράφεται να υπήρξε φέουδο κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, ούτε και κατά τη διάρκεια της ενετικής περιόδου, ωστόσο ερευνητές ιστορίας ταυτίζουν το όνομα του χωριού με το όνομα ενός ενετού συμβολαιογράφου του Θωμά Φικάρδος, στα τέλη του 15ου αιώνα.
Φημολογείται ότι η συμμορία ενός Σίμωνα αφού δολοφόνησαν τον Ρήγα της Κύπρου, κρύφτηκαν στο Φικάρδου και στη συνέχεια διέφυγαν στο εξωτερικό. Εκεί έθαψαν και τον κλεμμένο θησαυρό, με το αίνιγμα ότι ο θησαυρός είναι κρυμμένος εκεί που η σκιά της βουνοκορφής δείχνει την 160η μέρα του χρόνου.