Πόσα κοστίζει αυτή η εγκυκλοπαίδεια;

Πόσα κοστίζει αυτή η εγκυκλοπαίδεια; Ρώτησα πριν από λίγες ημέρες ένα φίλο μου πωλητή βιβλίων. Η απάντησή του, ελάχιστα με εξέπληξε: -“Φίλε μου, ειλικρινά, τίποτα, δυστυχώς σήμερα οι άνθρωποι δε διαβάζουν”. Τον ευχαρίστησα για την από οικονομικής απόψεως ειλικρινή του απάντηση.

Αποτελεί γεγονός ότι τα βιβλία δεν αγοράζονται και δε διαβάζονται, ελάχιστοι μελετούν. Συνεπώς, οικονομικώς, τίποτα δεν αξίζουν. Αξίζει, όμως, να εξετάσουμε σε βάθος πόσο εμείς αξίζουμε ποιοτικώς. Η γνώση είναι αποτέλεσμα της μαθήσεως, η μάθηση είναι η φυσική συνέχεια της μελέτης βιβλίων. Γνώση είναι η φρόνηση, είναι το σύνολο των μαθήσεων. Τη γνώση την έχει καθορίσει και ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης: «Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις».

Η γνώσις ετυμολογικώς πηγάζει από το ρήμα γι-γνώ-σκω, που σημαίνει ειδημοσύνη, δαημοσύνη, σύνεση, σοφία, συγκρότηση. Είναι ο προπομπός του γνώστη, δηλαδή αυτού που μελετά, που είναι σε θέση να γνωρίζει το παρόν και το μέλλον, τα συμβαίνοντα με τα αποτελέσματα, με τις συνέπειές τους.

Ο όρος γνώση, οδηγεί στο ρήμα γνωστεύω που δηλώνει την απόκτηση σύνεσης, φρονιμάδας. Οδηγεί, επίσης, στο ρήμα γνωστικεύω που σημαίνει σωφρονίζομαι. Όλα τα πάρα πάνω, δηλώνουν, με θλίψη, το γεγονός ότι σήμερα ο άνθρωπος τυρβάζει περί πολλών και άχρηστων. Τα πλαστικά και νόθα, φθείρουν το φυσικό περιβάλλον αλλά προτού προκαλέσουν αυτή τη φθορά, έχουν φθείρει την ουσία του ανθρώπινου όντως, εκουσίως φυσικά, που είναι η γνώση.

Η γνώση ενισχύει τη νόηση, δυναμώνει την προσωπικότητα. Ο νοήμων άνθρωπος φροντίζει να μελετά, να αποκτά γνώσεις, με μελέτες από βιβλία, με μελέτες ως περιηγητής, ως ερευνητής. Δε σερφάρει, δεν αδρανοποιεί τη δύναμη της σκέψεώς του, με τις ώρες στο διαδίκτυο, δε σκοτώνει το μυαλό του με φαινομενολογίες.

Τα βιβλία είναι σχεδόν δωρεάν και δωρεάν. Οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι ιστορικοί και φυσικοί χώροι, είναι εδώ, μας περιμένουν υπομονετικά, έστω κι αν λάμπουμε διά της απουσίας μας.

Ο άνθρωπος που μελετά βιβλία, που μεταβάλλει τον εαυτό του σε «Παυσανία Περιηγητή», σε επιστήμονα ερευνητή, είναι σε θέση να συλλέγει γνώσεις και πληροφορίες, ως η μέλισσα τη γύρη!

Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος

Related Posts