Άνοιξε το πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας

Πλούσια και εντυπωσιακή η συλλογή εκθεμάτων – Ανοικτό και την Κυριακή

Το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λάρνακας σήμανε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος σε σημερινή επίσκεψή του στις πλήρως ανακαινισμένες αίθουσες, παρουσία του Δημάρχου Λάρνακας, των Προέδρων του ΕΒΕΛ και της ΕΤΑΠ Λάρνακας, Βουλευτών Λ/κας και Αμμ/στου καθώς και Λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων και των ΜΜΕ.

Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο από αρχαιολογικούς λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και περιηγήθηκαν στις δύο ανακαινισμένες πτέρυγες καθώς και στην καινούρια αίθουσα στον κάτω όροφο που είναι αφιερωμένη στις εντυπωσιακές σαρκοφάγους. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες που «αφηγούνται» ιστορίες που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους.

Η πτέρυγα Ι διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πληθώρα εκθεμάτων εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές. Η πτέρυγα II είναι αφιερωμένη στην εποχή του σιδήρου και περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται εκθέματα που αφηγούνται τον δυναμισμό του αρχαίου Κιτίου ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας όπου εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους. Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται υλικό από τους τάφους του Κιτίου που δίνουν πληροφορίες για την αρχαία κοινωνία και στην τέταρτη εκτίθενται οι περίφημες σαρκοφάγοι.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι το ανακαινισμένο πλέον Μουσείο αποτελεί τον καθρέφτη της πλούσιας ιστορίας της Λάρνακας. Υπογράμμισε συνεπώς την υποχρέωση και την ευθύνη του Δήμου και των συνεργαζόμενων φορέων να διαφυλάξουν και προβάλουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ιστορία της Λάρνακας. Προς αυτό το σκοπό, πρόσθεσε, πραγματοποιούνται ουσιαστικές δράσεις μεταξύ των οποίων και μεγάλα έργα όπως η προσπάθειες ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης καθώς και υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από τα διαρθρωτικά ταμεία που στόχο έχουν την αναβάθμιση των μνημείων και των πολιτιστικών μας διαδρομών.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λ/κας κ. Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποιοτικό αποτέλεσμα της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης. Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Υπουργό Μεταφορών για τις διάφορες καινοτομίες που έχει εισαγάγει μεταξύ των οποίων και το διάταγμα που αφορά την ελεύθερη είσοδο σε συγκεκριμένα Μουσεία περιλαμβανομένου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρνακας καθώς και για την απόφαση το Μουσείο να μένει ανοικτό και τα Σαββατοκυρίακα. Πρόσθεσε ότι η ΕΤΑΠ Λ/κας είναι στη διάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για στενή συνεργασία όσον αφορά μεταξύ άλλων και θέματα βελτίωσης της διαδραστικότητας των αρχαιολογικών χώρων και σημείωσε ότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι στο Μουσείο παρουσιάζεται το βραβευθέν βίντεο της εικονικής αναστήλωσης του αρχαίου λιμανιού του Κιτίου που ετοίμασαν η ΕΤΑΠ Λ/κας με τον ΟΝΕΚ, ενώ εντός του έτους θα ενταχθούν και άλλες καινοτομίες όπως τα Storytelling Statues και τα Virtual Museums.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Σταύρος Σταύρου σημείωσε ότι η δουλειά που έχει επιτελεστεί στο ανακαινισθέν πλέον Μουσείο είναι αξιόλογη και συνεχάρη τόσο τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών αλλά και το προσωπικό του Τμήματος Αρχαιοτήτων που έχουν εργαστεί για να φέρουν εις πέρας αυτό το ποιοτικό αποτέλεσμα. Υπογράμμισε ότι είναι καιρός όλοι οι φορείς να δουλέψουν συλλογικά για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα τόσο του συγκεκριμένου Μουσείου όσο και των υπόλοιπων 18 πολύ αξιόλογων μουσείων της πόλης και επαρχίας μας, όχι μόνο από τους τουρίστες αλλά και από τους ντόπιους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ ενώ η είσοδος είναι δωρεάν. Τα νέα ωράρια λειτουργίας είναι Τρίτη με Κυριακή 09:00-16:30.

Φεβρουάριος 2022

 

 

 

 

Related Posts