Είναι καλά να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε

Στη μνήμη του Σάββα Π. Πατσαλίδη

Ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης με ξεχωριστή υπηρεσία και προσφορά στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας, είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου μας και υπήρξε στενός συνεργάτης του αείμνηστου Σάββα Πατσαλίδη, ο οποίος ήταν μέντορας του.

Υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας άνδρες και γυναίκες, που εργάστηκαν σε διάφορους τομείς με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την ανάπτυξη και χάραξη, της επιτυχημένης πορείας του τουρισμού τής πατρίδας μας.

Ένας άνθρωπος όμως που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στα πρώτα τουριστικά βήματα του τόπου μας ήταν ο Σάββας Πατσαλίδης. Ένας  πρωτοπόρος και θεμελιωτής του κυπριακού τουρισμού που αφιέρωσε μια ολόκληρη ζωή στην ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου.

Πίσω στον χρόνο το 1950 ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της σχέσης του Πατσαλίδη με τον τουρισμό, που τον άγγιζε βαθιά μέσα του και τον υπηρέτησε με αξιοζήλευτη αφοσίωση, αφήνοντας παρακαταθήκη τη μεγάλη του προσφορά.

Τεχνοκράτης αλλά παράλληλα και καλλιεργημένο άτομο με ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο, πίστευε ότι, εάν ο τουρισμός αναπτυχθεί σωστά, τότε μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη και στην προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου. Δεν έχανε ευκαιρία να εξηγεί στους ξένους πως η Ελληνική λέξη «ξένος» σημαίνει ταυτόχρονα και φιλοξενούμενος, φίλος πράγμα που αποτελεί μια μοναδικότητα.

Σήμερα ειδικά σε μια δύσκολη εποχή, χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο το παράδειγμα του και όχι απλώς να τον θυμόμαστε, γιατί η επαγγελματική του πορεία και η στάση ζωής του γενικά μπορεί να μας διδάξουν πολλά. Να αναλογιστούμε ξανά τι μπορεί να πετύχουμε μέσα από τη σκληρή δουλειά, τη στοχευμένη δράση και τις μελετημένες στρατηγικές επιλογές, όπως αυτός ακολουθούσε.

Φοίβος Νικολαΐδης

 

 

 

 

 

 

Related Posts