Εκδήλωση Υφυπουργείου Τουρισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023

Αφιερωμένη στον άνθρωπο και στον πλανήτη, με την επίκληση για στόχευση στον ανθρώπινο παράγοντα που επιμελείται την πανάρχαια αξία της φιλοξενίας εορτάστηκε στα Λεύκαρα η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Στο ιστορικό δημοτικό σχολείο Λευκάρων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023,  εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2023, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Η εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τουριστικής και ξενοδοχειακής βιομηχανίας, φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του τόπου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Γιώργος Παπαναστασίου όπως και άλλες προσωπικότητες, ανέδειξε τον ζωτικής σημασίας για την Κύπρο κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Κύπρου.

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2023 εστιάζει στον τουρισμό και στις πράσινες επενδύσεις, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών και υπεύθυνων, στοχευμένων επενδύσεων που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τον τομέα του τουρισμού. Ο υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, κατά τον χαιρετισμό του, επισήμανε την επίκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για επένδυση στον άνθρωπο και είπε χαρακτηριστικά: «Αλίμονο στο κράτος, στο φορέα, στον τομέα, στην κοινωνία που δεν επενδύει στον άνθρωπο», τονίζοντας παράλληλα ότι η λήψη αποφάσεων και ο σχεδιασμός δράσεων για στήριξη της πράσινης μετάβασης δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ένα εύηχο σύνθημα, αλλά άμεση ανάγκη και επιτακτική ευθύνη. Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, τόνισε, είναι αποφασισμένη να συμβάλει σ’ αυτό και έχει λάβει μέχρι σήμερα σειρά αποφάσεων, όπως την ψήφιση του γνωστού μέτρου εικονικού συμψηφισμού λογαριασμών (πιο γνωστό και ως virtual net billing), αλλά και σχέδιο δράσης με τίτλο «Σύγχρονη επαγγελματική ανάπτυξη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση»

Ο κ. Υφυπουργός τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία ότι ως Κύπρος διανύουμε μία καλή χρονιά σε επιδόσεις αφίξεων και εσόδων. Με τις αφίξεις να καταγράφουν άνοδο της τάξης του 24.5% για το πρώτο οκτάμηνο, και τα έσοδα να καταγράφουν μέχρι στιγμής αύξηση πέραν του 30%, σε σύγκριση με πέρσι, δεν μπορούμε παρά να δηλώνουμε ικανοποιημένοι, πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός, ως ο πιο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας του τόπου μας, αποφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, στις τοπικές κοινωνίες  και στο σύνολο της Κύπρου, αποτελώντας αποδεδειγμένα, πλέον, τον μοχλό εξόδου από τις κρίσεις όπου, από καιρού εις καιρόν, εισέρχεται το νησί μας. Ο Υφυπουργός Τουρισμού υπογράμμισε επίσης ότι, οι ανάγκες, οι στόχοι και το όραμα για τον τουρισμό της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι κοινοί, σημειώνοντας ακόμα ότι οι υψηλοί στόχοι του τουρισμού απαιτούν ευθυγράμμιση, συμπόρευση και ενότητα όλων.

Τον χαιρετισμό του Υφυπουργού ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου που περιλάμβανε τα σημαντικότερα ορόσημα του κλάδου στο νησί, φωτίζοντας την εξέλιξη του τομέα και αποτίνοντας φόρο τιμής στα ιστορικά ξενοδοχεία, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην τουριστική κληρονομιά και παράδοση μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε οπτικογραφημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Zurab Pololikashvili. Στο μήνυμά του, ο κ. Pololikashvili, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την παγκόσμια σημασία του βιώσιμου τουρισμού και τον ρόλο του στην αντιμετώπιση των ραγδαία μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε επίσης το νέο σήμα πιστοποίησης (Label) του Υφυπουργείου Τουρισμού “Historic Hotels of Cyprus”. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την τελετή απονομής βραβείων, κατά τη διάρκεια της οποίας, διακεκριμένες προσωπικότητες του ξενοδοχειακού τομέα τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του κλάδου. Στο πλαίσιο της τελετής, απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία σε εκτοπισθέντες ξενοδόχους, που επλήγησαν από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο το 1974 και επαναδραστηριοποιήθηκαν, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον άοκνο αγώνα τους για τη θεμελίωση του τομέα της φιλοξενίας στην Κύπρο.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν βραβεία “Τιμής Ένεκεν” σε προσωπικότητες, οι οποίες με τη δράση και το έργο τους έχουν συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του τουρισμού στην Κύπρο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, δόθηκε επίσης στο Δήμαρχο Λευκάρων  Σοφοκλή Σοφοκλέους το βραβείο «UNWTO – Best Tourism Villages 2021», σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για βράβευση της κωμόπολης.

Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης έγκειται στο γεγονός ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού πέτυχε να συγκεντρώσει όλο το φάσμα της τουριστική βιομηχανία της Κύπρου σε ένα χώρο. Η  εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2023 στα Λεύκαρα εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα που αναδεικνύει τη σημασία και την αδήριτη ανάγκη για την καλλιέργεια μιας αειφόρου κουλτούρας υπεύθυνου τουρισμού και πράσινων επενδύσεων, οι οποίες θα διαφυλάξουν τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική ποικιλομορφία του πλανήτη.

Related Posts