Κοπή της Βασιλόπιττας του Συνδέσμου στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού & Ορεινής

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΜΑΣΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΗΣ

Φυτώριο  Πίστης και Πολιτισμού

                                                                                                                     Της Περσεφόνης ΑνδρέουΗ χαρισματική μορφή του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα,  η απλότητα του λόγου του, η ζεστή φιλοξενία, η γνωριμία του έργου που επιτελέστηκε μέσα σε μια δεκαπενταετία με την αναστήλωση της πρώτης Μητροπόλεως Ταμασού, κάνει το χώρο ξεχωριστό.

Το εκκλησιαστικό μουσείο, το θεματικό πάρκο, το Πλανητάριο, αλλά και η μεγαλοπρεπής  Ρωσική Εκκλησία, η Ρουμανική, οι κήποι και τόσα άλλα, εντυπωσίασαν το Διοικητικό Συμβούλιο και τα  μέλη του Συνδέσμου Συγγραφέων και  Δημοσιογράφων  Τουρισμού, μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης  F.I J.E.T.Η επιλογή του Σαββάτου, 13 Ιανουαρίου,2024  για  κόψιμο  της Βασιλόπιττας  του Συνδέσμου μας στο χώρο αυτό ήταν ευλογία για όλους, παρόλο το βροχερό της ημέρας  και το μουντό τοπίο. Η όλη ατμόσφαιρα άλλαξε με τη ζεστή, πολύ ανθρώπινη υποδοχή  και προσέγγιση που είχαμε όλοι από τον Πανιερώτατο κ. Ησαΐα.Τα πλούσια εδέσματα στρώθηκαν από νωρίς στην καφετερία. Τα  ετοίμασε η  ίδια η μητέρα του, η κα. Γεωργία, η άλλοτε γνωστή «Georgina» από τα ανθοπωλεία της. Σήμερα  ευλογημένη  ζει  στο πλάι του γιού της, μετά που έχασε το σύζυγό της,  ανώτερο αστυνόμο, Οδυσσέα Γεωργάκη και  εργάζεται αφιλοκερδώς για τη Μητρόπολη.Χαριτολογώντας ο Μητροπολίτης, φιλόζωος, μιλούσε στα γατιά που περιτριγύριζαν και τριβόντουσαν ναζιάρικα  στα πόδια του. Η ενημέρωση των μελών μας από τον ίδιο ήταν σύντομη, περιεκτική χωρίς να περιαυτολογεί, αλλά μεστή  τονίζοντας ότι, όλα έγιναν με τη Χάρη του Θεού  και    πως παίρνονται οι αποφάσεις συλλογικά με τους συνεργάτες του.  Επισήμανε ότι αυτές εκτελούνται με επιτυχία λόγω της ορθής    επιλογής ατόμων, που έχουν όραμα για το πολυσχιδές  τρίπτυχο  έργο:   Το Πνευματικό, το Πολιτιστικό,  το Ψυχαγωγικό.Προσφορά

Καταγράφουμε  απλά μερικά από τα έργα και τι μπορεί ο επισκέπτης να δει στην  Μητρόπολη Ταμασού κοντά στο Επισκοπειό. Η αλήθεια είναι ότι  εδώ μπορεί κανείς να περάσει υπέροχα με τα παιδιά του, ιδιαίτερα όταν ο καιρός προσφέρεται. Τους καλοκαιρινούς μάλιστα μήνες με τις διάφορες  πολιτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που γίνονται στην υπαίθρια σκηνή, ο χώρος κατακλύζεται από επισκέπτες από όλη την Κύπρο ακόμη και το εξωτερικό. Εκεί μπορεί κανείς να ξεναγηθεί στο:

 • Χριστιανικό Βυζαντινό Μουσείο με κειμήλια που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Αίθουσα με προσωπικά αντικείμενα του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, δωρεά της κόρης του Καίτης.
 • Το νεοσύστατο Πλανητάριο που διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και δημιουργεί ένα πραγματικό υπερθέαμα.
 • Η Ρωσική Εκκλησία αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα  αποτελεί κόσμημα της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής. Δωρεά του Ρώσσου Βιατσισλάβ Αντάμοβιτς Ζαρέγκοφ
 • Η Ρουμανική ξύλινη Εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Κυριακή και στον Όσιο Ιωάννη τον Χοζεβίτη.
 • Στο πάρκο μπορεί να δει κανείς μικρογραφίες σπουδαίων ναών της χριστιανοσύνης όπως την Αγία Σοφία κ.α
 • Από την αρχή της Ιερατείας του κ. ΗσαΪα μέλημά του είναι τα παιδιά και οι νέοι.
 • Γραφείο  ποδηλατικού Αθλητικού Ομίλου  «Άγιος Μνάσων».  Συντονίζει πέντε ποδηλατικούς σταθμούς νεολαίας της περιφέρειας που απασχολούν κάθε βδομάδα  190 παιδιά. Υπεύθυνος ο αδελφός του Χάρης Γεωργάκης.
 • Βυζαντινή Χορωδία « Άγιος Νείλος» και την Ευρωπαίκή χορωδία  «Ταμασέων Ωδές».
 • Φιλαρμονική της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.
 • Ανοικτό Πανεπιστήμιο « ΤΑΜΑΣΙΟΝ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • Ένας μεγάλος παιδότοπος για να απασχολεί ευχάριστα τα παιδιά.

Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες της Μητρόπολης και όχι μόνο. Η εμπειρία μας, η εικόνα που αποκομίσαμε από την επίσκεψή μας  είναι άριστη. Εισήγησή μας είναι να επισκεφτείτε αυτό το χώρο, θα ζήσετε μοναδικές  όμορφες στιγμές στο ύπαιθρο με ανάταση ψυχής.Φεύγοντας αποκομίσαμε  όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που σκιαγράφησα σε συντομία πιο πάνω. Ο Πανιερώτατος είχε την καλοσύνη, εκτός από το πρόγευμα που μας πρόσφερε  και την  ευλογία   της βασιλόπιττάς μας, να δωρίσει   σε  όλα τα μέλη πολυτελή έκδοση  για τη Ρωσική εκκλησία και ενημερωτικό υλικό για την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής.

Εκφράζω ειλικρινείς ευχαριστίες και υποκλίνομαι  με σεβασμό στο Θεάρεστο Έργο του.

Ο κ. Αλέξανδρος Ταπάκης ξεναγεί τα μέλη και τους φίλους του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού στις αίθουσες και στις εκθέσεις της Ιεράς Μητρόπολής Ταμασού & Ορεινής.Ο Φίλιππος Στυλιανού δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ξενάγηση του Βυζαντινού Μουσείου, που φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολή Ταμασού & Ορεινής. Παλιά άμφια και ιερά σκεύη μερικά από τα εξαιρετικά εκθέματα του Μουσείο. Το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Στεγάζεται εντός του Επισκοπικού Μεγάρου στην κοινότητα Επισκοπειό. Η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής αποτελεί μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές επισκοπές της Κύπρου, αφού ο πρώτος επίσκοπός της άγιος Ηρακλείδιος, χειροτονήθηκε από τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα περί το έτος 45 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας τους στο νησί. Ο Ζαχαρίας Ζαχαριάδης, λάτρης της φωτογραφίας, επί τω έργω! Στο Μουσείο Γλαύκου Κληρίδη – Αίθουσα κειμηλίων «Γλαύκος Κληρίδης» η Ευτυχία Τσίγγη και η Σκεύη Κωνσταντίνου με τα δυο παιδάκια της.   Η Έρα και ο Γιώργος Μιχαηλίδης με την φωτογραφική του, έτοιμος για την καλύτερη φωτογραφία!Στο εντυπωσιακό Πλανητάριο που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους, να μυηθούν στα μυστήρια του σύμπαντος… Το Πλανητάριο διαθέτει ένα θόλο με διάμετρο 21 μέτρα, εξ ου και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, και ένα από τα πιο υπερσύγχρονα σε όλη την Ευρώπη. Αναμνηστική φωτγραφία αμέσως μετά την ξενάγηση στο Πλανητάριο.

Περσεφόνη Ανδρέου  

Related Posts