Μαθητικός Διαγωνισμός : Παυσανίας ο Περιηγητής, συμμετείχαν 6 Γυμνάσια Ορεινών Περιοχών

Το πρώτο βραβείο έλαβε το Γυμνάσιο Σολέας μαζί με το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού

Στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου η τελετή βράβευσης των σχολείων που συμμετείχαν  στον μαθητικό διαγωνισμό «Παυσανίας ο Περιηγητής», τον οποίο οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και προβολή των Ορεινών κοινοτήτων αλλά και την παρακίνηση των ανθρώπων να κάνουν διακοπές κοντά στη φύση, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της υπαίθρου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν έξι Γυμνάσια Ορεινών κοινοτήτων.  Το πρώτο βραβείο έλαβε το Γυμνάσιο Σολέας μαζί με το Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού.

Η ομάδα του Γυμνασίου Σολέας ολοκλήρωσε με μεράκι την πολυεπίπεδη  εργασία «Σολέας Περιήγησης» με την οποία έλαβε μέρος. Οι μαθήτριες με την καθοδήγηση της Φιλολόγου Ερμιόνης Μιλτιάδου διεξήγαγαν έρευνα, μελέτησαν βιβλία, πήραν συνεντεύξεις, επισκέφθηκαν χώρους και  φωτογράφησαν μνημεία, μουσεία, τοπία, τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο σε φωτογραφικό υλικό αρχείο και στη συνέχεια έγινε επιλογή του πιο αξιόλογου υλικού.  Δημιουργήθηκε  ένα ντοκιμαντέρ  διάρκειας εικοσιπέντε περίπου λεπτών, με το οποίο προβάλλεται  η περιοχή της Σολέας σε πολλά επίπεδα: φυσικό περιβάλλον, εκκλησιαστικοί θησαυροί, αρχιτεκτονική, παραδοσιακά επαγγέλματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γαστρονομία κ.α.

Μπορεί η περιοχή  να βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορεί κάποιοι να αγνοούν την ύπαρξη των  κοινοτήτων που αποτελούν τη Σολιά, ωστόσο η σχολική κοινότητα αισθάνεται περήφανη για την ευρύτερη περιοχή η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή πλούσια τόσο σε φυσική ομορφιά όσο και σε ιστορία και παράδοση. Ένας από τους στόχους του σχολείου μας  είναι, εκτός από την εκπαίδευση που παρέχει , να αναδείξει τη φυσιογνωμία της περιοχής και να δώσει ώθηση για πρόοδο.

Ο σκοπός της εργασίας, να πεισθεί  ο κόσμος ότι η Σολιά αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για διακοπές κοντά στη φύση, στον πολιτισμό, στον κόσμο της υπαίθρου και αφετέρου η προβολή των  δυνατοτήτων  της περιοχής για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.  Οι μαθήτριες που συμμετείχαν μέσα σε κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας πέτυχαν  σύσφιξη σχέσεων, ενίσχυση της προσπάθειας και της δημιουργικότητας.

«Η Ιθάκη»  έδωσε το ωραίο ταξίδι και ο πηγαιμός ήταν γεμάτος εμπειρίες οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη  όλων όσοι συμμετείχαν.

Θερμές ευχαριστίες  στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ. Νεόφυτο, τον Αιδεσιμολογιώτατο πατέρα Κωνσταντίνο, τον κ..Κώστα Χαμπιαούρη Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων , τον κ. Ξενάκη Ξενοφώντος Πρόεδρο Συμπλέγματος Ορεινών Κοινοτήτων Σολέας & Πρόεδρο Αναπτυξιακής Τροόδους και τον κ. Γιώργο Παπαπέτρου Φυσιοδίφη για την πολύτιμη βοήθεια τους και για τον χρόνο που αφιέρωσαν δίνοντας εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις.

Σολέας Περιήγησης παντός καιρού …

“… Και εισερχόμεθα τώρα (1η Μαΐου) στην κοιλάδα της Σολιάς, την πιο όμορφη που έχουμε ως τώρα δει στο νησί, καλά αρδευόμενη και πλούσια καλλιεργημένη…”

                                                  Τζων Σίπθορπ, Άγγλος φυσιοδίφης

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΛΕΑΣ

Related Posts