Μηνύματα για τον τουρισμό στη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ 2023

Cyprus Hotel Association Annual General Meeiting 

Ετήσια Γενική Συνέλευση Γων Μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)

Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέδειξε την ανθεκτικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο τουρισμός πρώτα με την οικονομική κρίση του 2013, την πανδημία COVID-19 του 2020 και 2021, και ακολούθως με την συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο και γενικά αποδεκτό ότι ο τομέας του τουρισμού απέδειξε, όπως αποδεικνύει ιστορικά σχεδόν σε κάθε δύσκολη συγκυρία, ότι έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί και να ανταπεξέλθει στις όποιες προκλήσεις, πάντοτε, και το είδαμε και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού ιδιαίτερα, και με τη στήριξη της Πολιτείας, η οποία διαχρονικά αναγνωρίζει την καθοριστική σας συνεισφορά στην οικονομία του τόπου», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξαίροντας και την ανθεκτικότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξε η ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου εν μέσω των προκλήσεων αυτών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως για την κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά, «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα κοινό σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην πραγματοποίηση συντονισμένων κινήσεων, είναι θέμα ύψιστης σημασίας και σημαντικότητας, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε  την πιο αποτελεσματική  προβολή της χώρας μας ως ενός εκ των ελκυστικότερων τουριστικών προορισμών σε διεθνές επίπεδο». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του, στις 31 Μαΐου, ενέκρινε τη δημιουργία του Φορέα Προβολής Τουρισμού, θεσμοθετώντας έτσι τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για την προβολή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής ανέδειξε τη συνεργασία με επαγγελματικούς συνδέσμους και φορείς, για ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος «είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της κυπριακής οικονομίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται». Ο κ. Κουμής είπε πως η φετινή συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ «συμπίπτει με το τέλος μίας περιόδου, κατά την οποία ο τουρισμός τόσο στη χώρα μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο βρέθηκε ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων». «Η τελευταία τριετία, αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία και θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια ως case study, για την κλειστή διετία του τουρισμού ελέω πανδημίας και το έτος επανόδου, που ήτανε ασφαλώς το 2022», είπε, προσθέτοντας πως ουσιαστικά από εφέτος ο τουρισμός  επανέρχεται σε πραγματική τροχιά, καθώς ομολογουμένως το προηγούμενο έτος ήταν ακόμη επηρεασμένο αρνητικά αλλά και  θετικά από την προηγούμενη διετία”.

Στην τελευταία του ομιλία με την ιδιότητα ως Προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ, ο Χάρης Λοϊζίδης ζήτησε από όλους τους φορείς στον κλάδο της φιλοξενίας “να συνεχίσουμε να φροντίζουμε και να εξελίσσουμε το τουριστικό μας προϊόν”. Κάνοντας μια αναδρομή στα είκοσι χρόνια του στο τιμόνι του Συνδέσμου, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε πως αισθάνεται ήσυχος πως “πράξαμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τον κλάδο της φιλοξενίας και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία». «Αν κάποιος με ρωτούσε ποιο θεωρώ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΠΑΣΥΞΕ, αβίαστα θα απαντούσα το γεγονός ότι κατάφερε να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος ιδιωτικός φορέας του κλάδου της φιλοξενίας και να αναγνωρίζεται καθολικά ως ένας αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής για την εκάστοτε κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Η οικονομία και κατ’ επέκταση ο τουριστικός τομέας επλήγη σοβαρά ύστερα από το κούρεμα, την οικονομική κρίση και τα μέτρα της Τρόικα το 2013. Ακολούθως υπήρξε η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) του 2020 -2021, η οποία υπήρξε ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα. Πέρσι είχαμε την εισβολή της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και παρ’ όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, ο τουρισμός άρχισε να ανακάμπτει.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης ο ΠΑΣΥΞΕ προχώρησε στη βράβευση του Σάββα Περδίου ως του πρώτου Υφυπουργού Τουρισμού, αλλά και του Ζαχαρία Ιωαννίδη, του επί σχεδόν 40 χρόνια Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου. Ο κ. Περδίος αφού ευχαρίστησε τον ΠΑΣΥΞΕ για την τιμή αλλά και τον Νίκο Αναστασιάδη για την τιμή να τον επιλέξει ως τον πρώτο Υφυπουργό Τουρισμού, προέτρεψε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όπως αυξήσει τις πιστώσεις προς το Υφυπουργείο Τουρισμού κατά €6 με €7 εκατομμύρια, για σκοπούς προώθησης σε νέες αγορές, ειδικά σε χώρες της Ασίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και σε χώρες της ΕΕ.

Η ενδυνάμωση του τουρισμού μας δεν μπορεί προέλθει από τη ρωσική αγορά, αφού την έχουμε χάσει, αλλά ούτε και από τη βρετανική αγορά, η οποία έχει φτάσει στην κορύφωσή της,  ανέφερε, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία που δεικνύουν ότι ενώ οι τουριστικές αφίξεις είναι στο συν 4% σε σχέση με το 2019, η αγορά της ΕΕ είναι στο συν 50%. «Θεωρώ ότι €6 ή €7 εκατ. για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή η δουλειά που ξεκίνησε δεν είναι πολλά και η Κύπρος θα έχει τεράστιο όφελος τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Ο Ζαχαρίας Ιωαννίδης ευχαρίστησε όλους για την τιμή, ενώ ανέδειξε την συλλογική εργασία για την «ευφορία» του θεσμού του τουρισμού «γιατί ουδείς από μόνο του επιτελεί το θαύμα».

 

Related Posts