Η ιδέα για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας που επανήλθε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να «πνιγεί» στη Μεσόγειο. Αιτία η μη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών στο δημόσιο διαγωνισμό που οργάνωσε η Κύπρος. Αν και αρχικά φαίνεται να υπήρχε ενδιαφέρον από οικονομικούς φορείς, τελικά δεν υποβλήθηκε καμιά αίτηση ενδιαφέροντος.
Σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο με τις τόσες πολλές αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, η έγκριση του σχεδίου θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με την παροχή μάλιστα επιδότησης μέχρι και 5 εκ. ευρώ ετησίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση – είναι σημαντική.
Η ναυτιλία είναι εθνικός πλούτος αφού αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας με συνεισφορά 7% στο ΑΕΠ, με 35,000 θέσεις εργασίας στα κυπριακά πλοία και 5,000 θέσεις εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες στη στεριά. Η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα αυτού καθιστά την Κύπρο ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο με δυνατότητα παρουσίας και ενεργό ανάμειξη στις αποφάσεις που λαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εν λόγω θέματα.
Με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, η Κύπρος παύει να είναι αποκομμένη από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και τη γύρω περιοχή, δημιουργείται μια νέα δυναμική και επεκτείνονται… οι αυτοκινητόδρομοι της Κύπρου προς την Ευρώπη. Η θαλάσσια σύνδεση σταδιακά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα και για άλλες μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας, όπως τα τουριστικά πακέτα διπλού τουριστικού προορισμού ώστε να αποκτηθούν πρόσθετα οικονομικά πλεονεκτήματα.
Σήμερα, εάν ένας ξένος ενδιαφερθεί για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με άλλες χώρες, θα απογοητευθεί όταν μάθει ότι η μόνη σύνδεση που υπάρχει είναι μεταξύ Τουρκίας και των κατεχομένων εδαφών μας, με όποιες πολιτικές και ναυτιλιακές επιπτώσεις ή και επιπλοκές αυτό συνεπάγεται.
Ο τουρισμός κρουαζιέρας συνήθως προσελκύει στο νηολόγιο για εγγραφή και γιοτ και σκάφη αναψυχής, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τις δραστηριότητες στις μαρίνες. Επιπρόσθετα, δίνεται στον καταναλωτή η ευκαιρία περισσότερων επιλογών με θετικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό των αεροπορικών εισιτηρίων.
Συνεπώς τα πολλαπλά οικονομικά οφέλη σε πολλούς τομείς από την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας είναι δεδομένα, όπως επίσης η εθνική, πολιτιστική και κοινωνική διάσταση του θέματος. Οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν από Υπουργεία, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Ελλάδας, αλλά και άλλους φορείς, δεν πρέπει εγκαταλειφθούν.
Εφόσον η γραμμή αυτή φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι είναι άγονη και ασύμφορη επιχειρηματικά, τότε πρέπει να ξεκινήσει με μια επιδότηση -όπως συνέβη και για άλλα σχέδια-. Οι όροι και τα κίνητρα όμως πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προσελκύσουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Ως εκ τούτου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, επικροτεί θερμά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και πιστεύει ακράδαντα ότι οι λόγοι για τη μη ανταπόκριση στο δημόσιο διαγωνισμό πρέπει να αναλυθούν, υπό τις σημερινές οικονομικές, ναυτιλιακές και πολιτικές συνθήκες και να γίνει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού το συντομότερο δυνατό.