«Παυσανίας ο περιηγητής» 2024 Μαθητικός Διαγωνισμός

Της Περσεφόνης Ανδρέου

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» ΑριστοτέληςΆξιοι πολλών επαίνων οι μαθητές της τρίτης τάξης  των Γυμνασίων Επαρχίας Αμμοχώστου – Παραλιμνίου, Δερύνειας- Σωτήρας και Κοκκινοχωρίων.  Αλλά και οι καθηγητές που τους καθοδήγησαν για να παρουσιάσουν ένα τόσο δύσκολο  θέμα,  κάνοντας ενδελεχή έρευνα, παρουσιάζοντας στοιχεία και φιλμάκια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με επαγγελματίες.Το θέμα πολύπλοκο δύσκολο για την   ηλικία τους και  τα σημερινά δεδομένα. Παιδιά τρίτης γενιάς που δεν βίωσαν την προ της εισβολής χρονική περίοδο, απλά άκουσαν από την οικογένεια, διάβασαν μερικά κείμενα, έμαθαν από το σχολείο, είδαν φιλμάκια και φωτογραφίες αλλά δεν θα  μπορούσαν  να διανοηθούν ποια ήταν: «Η τουριστική ανάπτυξη των επαρχιών Αμμοχώστου και Κερύνειας από το 1960 έως το 1974».Ένα θέμα που δεν επιλέχθηκε τυχαία εφόσον φέτος κλείνουν πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Στόχος η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η δημιουργία ενδιαφέροντος στους μαθητές ώστε μέσα από την έρευνα, τις συνεντεύξεις το φωτογραφικό υλικό να παρουσιάσουν την τουριστική ανάπτυξη που άνθιζε και στις δύο κατεχόμενες πόλεις του νησιού πριν το 1974.Ο διαγωνισμός που έχει καθιερωθεί κι έχει πλέον γίνει  πετυχημένος θεσμός  διοργανώνει ο «Σύνδεσμος Συγγραφέων και δημοσιογράφων Τουρισμού», μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης FIJET, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας  και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Εισηγητής του φετινού  θέματος ο φίλτατος Γιώργος Μιχαηλίδης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου,  βέρος Βαρωσιώτης και άριστος γνώστης των τουριστικών δρώμενων του τόπου μας. Άξιος συγχαρητηρίων  ο πρόεδρος τους Συνδέσμου Φοίβος Νικολαΐδης, ακούραστος επιμελείται  όλες τις εκδηλώσεις με τελειότητα και η επιτυχία του διαγωνισμού επισφραγίζει τη δυναμική του παρουσία.   Η τελετή παρουσίασης και  βράβευσης των ομάδων που διακρίθηκαν έγιναν στην αίθουσα τελετών Αγίας Νάπας που ευγενώς προσφέρθηκε  από τον δήμαρχο Χρήστο Ζανέττο στις 26 περασμένου Απριλίου και στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός τουρισμού Κώστας Κουμής, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας,  ξενοδόχοι της περιοχής , εκπρόσωποι χορηγών που ενίσχυσαν την όλη προσπάθεια, γονείς και μέλη του Συνδέσμου. Πραγματικά βλέποντας στη σκηνή  την προσπάθεια όλων των παιδιών, τα κείμενα, την  απαγγελία, το χορό και το τραγούδι που διάνθισε την παρουσίαση, το χαμόγελο και τη χαρά αλλά και την αγωνία αν θα διακριθούν και κερδίσουν το βραβείο, ήρθε στη σκέψη μου ένα από τα σοφά ρητά του αρχαίου μας τραγικού Ευριπίδη.«Τις δ΄ άμοχθος ευκλεής»; « Αλλά ποιος έχει αποκτήσει φήμη χωρίς μόχθο;»

Αυτά τα παιδιά μόχθησαν  και η όλη μελέτη τους δικαίως  στέφθηκε με ένα βραβείο κι ένα χρηματικό ποσό. Η κριτική επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να δώσει την βαθμολογία της και να επιλεγούν οι ομάδες για το πρώτο δεύτερο και τρίτο βραβείο. Όπως κι έγινε. Ναι υπήρχαν διαφορές, ασήμαντες μπορώ να πω, αλλά ευδιάκριτες για να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Όμως στη ψυχή όλων όσων  παρακολούθησαν την προσπάθεια των παιδιών, πιστεύω δεν υπήρξαν διακρίσεις, ούτε διαφορές. Όλα τα παιδιά στέκονται στο ίδιο βάθρο, με το κεφάλι ψηλά, με το χέρι στην καρδιά να ατενίζουν το μέλλον αυτού του τόπου, να δηλώνουν μάχιμη  παρουσία  και να βροντοφωνάζουν ότι δεν σβήνεται η ιστορία μας.  «Δεν ξεχνούν». Γνώρισαν την Κερύνεια και την Αμμόχωστο μέσα από την έρευνά τους, το  κινηματογραφικό και φωτογραφικό  υλικό, τις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν και γνώριζαν την τουριστική βιομηχανία και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους μας χάρισαν το ωραίο ταξίδι και αναβίωσαν τις μνήμες που πονούν, αλλά δίνουν  κουράγιο κι ελπίδα. Δυναμώνουν την επιμονή και την προσμονή για να ξαναπερπατήσουμε  ελεύθεροι στο λιμανάκι της Κερύνειας  και στη Χρυσή Ακτή της Αμμοχώστου. Μπράβο τους!Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στον Δήμο Αγίας Νάπας απονεμήθηκαν από τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή, τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου και από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αντρέα Σοφόκλη, τα βραβεία στους μαθητές της τρίτης τάξης των Γυμνασίων της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου που διακρίθηκαν στον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παυσανίας ο περιηγητής 2024», με θέμα «Η τουριστική ανάπτυξη των επαρχιών Αμμοχώστου και Κερύνειας από το 1960 έως το 1974» με αφορμή τα 50χρονα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, ο οποίος οργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμος Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού  σε  συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας  και το Υφυπουργείο Τουρισμού.Η πρώτη Ομάδα Μαθητών του Γυμνασίου Παραλιμνίου με τις καθηγήτριες τους Χριστίνα Κουρουμά και Παναγιώτα Μάρκου Κυριάκου.Η Ομάδα Μαθητών του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου με τον Βοηθό Διευθυντή Αδάμο Μάρκου και την καθηγήτρια Άντρη Παύλου. Δικαιολογημένα χαμόγελα μαθητών και κθηγητριών, αφού παρουσίασαν με επιτυχία τις εργασίες που είχαν αναλάβει. Το πρώτο βραβείο πήραν η Ομάδα Β΄ του Γυμνασίου Παραλιμνίου και η Ομάδα Β΄  του Γυμνασίου – Λυκείου «Ειρήνης & Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας, το δεύτερο βραβείο πήραν η Ομάδα Α΄ του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωαννίδη και η Ομάδα Α΄ του Γυμνασίου – Λυκείου «Ειρήνης & Ελευθερίας» Δερύνειας-Σωτήρας και το τρίτο βραβείο η Ομάδα Α΄ του Γυμνασίου Παραλιμνίου.Η Γραμματέας του Συνδέσμου και Τουριστικός Λειτουργός, του Υφυπουργείου Τουρισμού, Σκεύη Κωνσταντίνου, ανέλαβε το δύσκολο έργο της παρουσίασης του Διαγωνισμού.

Η Κριτική Επιτροπή συνεδριάζει για τα βραβεία. Στη φωτογραφία από αριστερά: Σκεύη Κωνσταντίνου, Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, Δρ Ανδρέας Γεωργαλλίδης, Μαρία Παχίτη, Περσεφόνη Ανδρέου, Γιώργος Μιχαηλίδης και Φίλιππος Στυλιανού.Περσεφόνη Ανδρέου

Μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Συνδέσμου

Related Posts