Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Ο Δήμος Λάρνακας και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, διοργάνωσαν περιβαλλοντική δράση, την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023 στην εξέδρα του Μονοπατιού της Φύσης στην Αλυκή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων. Στόχος της δράσης πέραν των άλλων ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών για το οικοσύστημα των Αλυκών.

Κατά τη δράση τα παιδιά ενημερώθηκαν από Λειτουργό του Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δήμου Λάρνακας για τις γαρίδες της αλυκής (Artemia salina) για τα αποδημητικά πουλιά και τα διάφορα είδη φυτών που υπάρχουν στην περιοχή.  Παράλληλα, πληροφορήθηκαν για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση στο υγροβιότοπο.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρατήρηση πουλιών με κιάλια από τις όχθες της αλυκής στη συνοδεία Λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Κράτους και του Δήμου. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε ενημερωτικό υλικό για τις Αλυκές Λάρνακας σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

ΛΑΡΝΑΚΑ, 2 Φεβρουαρίου 2023

Related Posts