Πακγύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού Γενική Συνέλευση 2024

Πακγύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού

Γενική Συνέλευση  28 Μαρτίου, 2024 η ώρα 18:00 μ.μ. Ξενοδοχείο ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, Αίθουσα Αφροδίτη – Λευκωσία

Παρόντα 21 Μέλη: Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, Γιώργος Μιχαηλίδης, Δρ Γρηγόρης Μαλιώτης, Έλενα Τσιακλίδη, Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Ζαχαρίας Ζαχαριάδης, Θέα Χριστοδουλίδου, Κυριακή Αντωνίου, Λουκάς Χάματσος, Μαρία Ηρακλέους, Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Μίκης Κασάπης, Μιχάλης Γιαννάτσος,  Περσεφόνη Ανδρέου, Τάσος Δημητριάδης, Φίλιππος Στυλιανού, Φοίβη Σιταρά, Φοίβος Νικολαΐδης, Χαράλαμπος Κρασιάς, Χριστιάνα Ιακωβίδου,  Elizabeth Toufexis. 1.Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου – Λογοδοσία Προέδρου: 

Αγαπητές φίλοι και φίλοι, καλώς ήρθατε, Επιτρέψετε μου να αναφερθώ πρώτα σε συντομία στο Σύνδεσμο, αφού υπάρχουν πολλά νέα μέλη. Ο Σύνδεσμος Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού έχει μακρά ιστορία, ως συνέχεια της ιστορικής Ένωσης Κυπρίων Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού, που ιδρύθηκε το 1978 με πρωτοβουλία του τότε ανώτερου λειτουργού του ΚΟΤ και πρώτου προέδρου του, αείμνηστου Σάββα Πατσαλίδη, ο οποίος οργάνωσε για πρώτη φορά στην Κύπρο  συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET) το 1978. Ιδρυτικά μέλη μεταξύ άλλων, ήταν μια εκλεκτή ομάδα δημοσιογράφων και συγγραφέων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ταξιδιωτικά θέματα και γενικότερα στον τομέα του Τουρισμού. Μεταξύ αυτών ήταν: οι Κώστας Μόντης, Κύπρος Χρυσάνθης, Αχιλλέας Λυμπουρίδης, Κεβόρκ Κεσισιάν, Ιάκωβος (Ζακ) Ιακωβίδης, Γιώργος ντε Παρτόκ, Ανδρέας Χατζήπαπας, Κόκος Λεωνίδας, Γιώργος Μιχαηλίδης, Πλούτων Χριστοδουλίδης, Ρέα Κυριακίδου, Γιώργος Νικολάου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 μέχρι το 1990, και άλλοι.

Με την αρωγή του κράτους και ιδιαίτερα του τότε Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού με εκτελεστικό όργανο εκ μέρους του ΚΟΤ και γραμματέα του Συνδέσμου, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, οργανώθηκε το 1984 στην Κύπρο η ετήσια Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της FIJET στην οποία πήραν μέρος πέραν των 250 μελών της Ομοσπονδίας από 30 χώρες, με μεγάλη επιτυχία. Αποκορύφωμα των επιτυχημένων προσπαθειών του Συνδέσμου ήταν μεταξύ άλλων η προβολή της Κύπρου διεθνώς ως εκλεκτός τουριστικός προορισμός και η απονομή το 1987 του βραβείου “La Pomme d’ Or” (The Golden Apple), (ισοδύναμου με το Όσκαρ στο Τουρισμό) στη Λαϊκή Γειτονιά της Λευκωσίας από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού – World Federation of Travel Journalists & Writers (FIJET), της οποίας είμαστε μέλος. Να σημειωθεί ότι η FIJET είναι εταιρικό μέλος της UNESCO και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations World Tourism Organization (UNWTO). Για το βραβείο αυτό, γίνονται σκέψεις και προσπάθειες ώστε η Κύπρος να διακριθεί ξανά με αυτό το αναγνωρισμένο, διεθνές βραβείο.

Από το 1990 περίπου για διάφορους λόγους, η Ένωση αδρανεί. Με τις εξελίξεις όμως στον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, το 2019 ένας μικρός πυρήνας μελών με πρωτοβουλία του Φοίβου Νικολαΐδη και τη στήριξη των Γιώργου Μιχαηλίδη, Πέρσας Ανδρέου, Γιώργου Νικολάου και άλλων, επιτυγχάνεται η επαναδραστηριοποίηση της Ένωσης που μετονομάζεται βάσει του νέου νόμου περί σωματείων σε Σύνδεσμο. Ο Σύνδεσμος εγγράφεται ξανά στις 22 Ιανουαρίου το 2021 με 21 ιδρυτικά μέλη και επαναδραστηριοποιείται γρήγορα και δυναμικά. Σταδιακά, εδραιώνει την παρουσία του ως ενεργό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού με την ενεργό παρουσία μελών του σε διεθνή βήματα και εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Απόδειξη της επιτυχημένης αυτής πορείας του Συνδέσμου, είναι η διεθνής βράβευση μελών μας για τη δράση και το έργο τους, αλλά και ο διπλασιασμός των μελών, φθάνοντας αισίως τα 52 μέλη, με καταξιωμένους επαγγελματίες, πολλοί από αυτούς με διεθνείς διακρίσεις και βραβεύσεις.Δημιουργία Ιστοσελίδας:

Πρώτο μέλημα ήταν η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής Ιστοσελίδας και άλλων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το facebook, Instagram κ.λπ. για επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά και με τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι, η Ιστοσελίδα μας ενημερώνεται τακτικά και ο λογαριασμός facebook, σχεδόν καθημερινά με πλήθος αναδημοσιευμένων άρθρων και κειμένων, έχοντας για την ώρα, πέραν των 1.500 ακόλουθους από Κύπρο και άλλες χώρες, πράγμα που δείχνει τη αποδοχή και τη δυναμική που υπάρχει.

Δημοσιεύσεις:

Μέλη του Συνδέσμου, εξακολουθούν να γράφουν και να δημοσιεύουν τουριστικά, ταξιδιωτικά ή άλλα άρθρα και κείμενα, ως επίσης και φωτογραφίες από ταξίδια και επισκέψεις τους στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, εκδίδουν βιβλία, λευκώματα και ασχολούνται συστηματικά με τη συγγραφή και τη φωτογραφία. Με κάθε ευκαιρία προβάλλεται ο Σύνδεσμος με τη συμμετοχή μελών μας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα που αφορούν τις δράσεις μας.

Ατομικές Εκθέσεις Μελών:

Μέλη μας όπως οι βραβευμένοι: Κάτια Χριστοδούλου και Τάσος Δημητριάδης, παρουσίασαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  εκθέσεις φωτογραφίας, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Εκδρομές: 

Οργανώθηκαν με επιτυχία για τα μέλη και τους φίλους εκδρομές στα χωριά: Τόχνη, Κυπερούντα, Πάνω Λεύκαρα, και Φτερικούδι. Προσπάθεια του Συνδέσμου είναι η επιλογή για επίσκεψη σε -μη τουριστικά- χωριά της Κύπρου, που έχουν όμως πολιτιστική, ιστορική, γεωγραφική ή άλλη σημαντική αναγνώριση ή ενδιαφέρον, για την ανάδειξή τους ως τουριστικά σημεία της χώρα μας. Πραγματοποιήθηκε 7ήμερη εκδρομή σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας τον Αύγουστο του 2022. Το μέλος μας Σώτια Κωνσταντίνου προσκλήθηκε από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Λάρνακας και πήρε μέρος σε εκπαιδευτική εκδρομή στην επαρχία Λάρνακας στις 21 Φεβρουαρίου, 2024.

Εκδηλώσεις: 

Τον Ιούνιο του 2023 στο θεατράκι του ΡΙΚ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ειδική εκδήλωση του Συνδέσμου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, για τους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, με θέμα «Ένα αυθεντικό απομεινάρι της άλλοτε δοξασμένης Μεγάλης Ελλάδας. Ο ξεχασμένος Ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας». Υπεύθυνος και συντονιστής της όλης εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης μαζί με πέντε άλλα άτομα ως επιτροπή. Η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου έγινε στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού & Ορεινής στις 13 Ιανουαρίου, 2024 και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τα ενδιαφέροντα Μουσεία της Μητρόπολης και το εντυπωσιακό Πλανητάριο.

Συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα: 

Μέσα στις δράσεις του Συνδέσμου είναι και η συνεργασία με το πανεπιστήμιο «GANNON» της Πενσυλβάνιας των ΗΠΑ, το οποίο προσφέρει γενναιόδωρα αριθμών υποτροφιών μέσω του Συνδέσμου για σπουδές στα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για συνεργασία σε θέματα τουρισμού με πανεπιστήμιο του εσωτερικού.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: 

Κάθε χρόνο, την ημέρα που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, εκδίδεται δελτίο τύπου. Μια χρονιά, με εισήγηση της Πέρσας Ανδρέου οργανώθηκε ενδιαφέρουσα περιδιάβαση στην Παλιά Λευκωσία με ξεναγό.

 Συντακτική Επιτροπή: 

Υπάρχει Συντακτική Επιτροπή και όλες οι ανακοινώσεις του Συνδέσμου, επεξεργάζονται από το διοικητικό συμβούλιο συν των Σάββα Ιακωβίδη και Φίλιππο Στυλιανού.

Ανακοινώσεις: 

Η πρώτη Ανακοίνωση του Συνδέσμου που έγινε στις 3 Μαΐου, 2021, αφορούσε την Ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας, η οποία παρουσιάστηκε από αρκετά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Υποστηρίξαμε σθεναρά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, εκδίδοντας δελτία τύπου και συναντώντας τον τότε Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη στη Λεμεσό.

Συναντήσεις/Επαφές: 

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου είχε κατά καιρούς συναντήσεις με διάφορους κρατικούς αξιωματούχους και παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να δοθεί το στίγμα μας και να προβάλουμε τη συμβολή μας στα τουριστικά δρώμενα του τόπου, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για κοινές δράσεις. Εκπρόσωποι του Συνδέσμου έχουν παραβρεθεί  σε πλείστες όσες εκδηλώσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, του ΠΑΣΥΞΕ (Ξενοδόχων), των Τουριστικών Πρακτόρων, των Τουριστικών Επιχειρήσεων και άλλων.

Στέγαση Συνδέσμου: 

Ένα από τα θέματα που απασχολεί το Σύνδεσμο είναι η εξεύρεση στέγης. Η προσπάθεια παραχώρησης στο Σύνδεσμο παλιάς κατοικίας στη Λευκωσία δεν τελεσφόρισε, ενώ η προσφορά παλιάς κατοικίας από το Δήμο Λευκάρων στα Πάνω Λεύκαρα κρίθηκε ασύμφορη.

Μαθητικός Διαγωνισμός «Παυσανίας ο περιηγητής»:

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και το Υφυπουργείο Τουρισμού, οργανώνεται για τρίτη κατά συνέχεια χρονιά, ο μαθητικός διαγωνισμός «Παυσανίας ο περιηγητής» μεταξύ μαθητών γυμνασίου σε τουριστικά και ταξιδιωτικά θέματα. Στόχος του διαγωνισμού είναι το κέντρισμα του ενδιαφέροντος των νεαρών μαθητών στην ιδέα του τουρισμού ως μέσου προσέλκυσης ταξιδιωτών και ανάπτυξης της κοινότητας που ζουν.  Φέτος, -με εισήγηση του Γιώργου Μιχαηλίδη, όπως και στα προηγούμενα χρόνια-, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή και με σκοπό τη  διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη δημιουργία ενδιαφέροντος στους μαθητές για γνώση των αγώνων και των επιτευγμάτων  που έγιναν, για ανάπτυξη και πρόοδο στον τουρισμό μέχρι το 1974, διοργανώθηκε ο 3ος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα: «Η τουριστική ανάπτυξη των επαρχιών Αμμοχώστου & Κερύνειας από το 1960 έως το 1974», στον οποίο συμμετέχουν τα Γυμνάσια επαρχίας Αμμοχώστου: Παραλιμνίου, Δερύνειας-Σωτήρας & Κοκκινοχωρίων. Η παρουσίαση των εργασιών και η βράβευση των μαθητών, θα γίνει στο Δημαρχείο Αγίας Νάπας στις 26 Απριλίου, 2024.

Διεθνείς Διακρίσεις: 

Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET) με τη γραμματεία του οποίου διατηρούμε άριστες σχέσεις. Ο Σύνδεσμος λειτούργησε συναινετικά μέσα από εποικοδομητικές εισηγήσεις και ορισμένες ενέργειες, όπως ήταν η προσπάθεια προσέλκυσης δημοσιογράφων άλλων χωρών, π.χ. της Αρμενίας και  Σκανδιναβικών χωρών, ενέργειες που εκτιμήθηκαν από τη διεθνή FIJET. Τον Ιούνιο του 2023, το παγκοσμίου γνωστό περιοδικό “Forbes New York” έκαμε πρωτοσέλιδο αφιέρωμα στην Ελισάβετ Βίλλινγκερ Τουφεξή, μέλος του Συνδέσμου. Αποτέλεσμα των στενών σχέσεων με τη διεθνή FIJET και την αξιολόγηση εκ μέρους τους, του έργου που επιτελείται, ήταν η διεθνής βράβευση μέλους μας στην ιστορική πόλη Σολίν, της Κροατίας. (15-18 Νοεμβρίου, 2023).Παρουσία στο εξωτερικό: 

Η παρουσία του Συνδέσμου στο εξωτερικό -που αποτελεί απαραίτητη δράση του Συνδέσμου- άρχισε να πυκνώνει και οι προσκλήσεις να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, προσκλήσεις άρχισαν να έρχονται και από άλλα διεθνή σώματα, εκτός FIJET, πράγμα που καταδεικνύει το καλό όνομα του Συνδέσμου, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις που ενδυναμώνονται. Αναφέρονται ενδεικτικά: 

  • Συμμετοχή του μέλους μας, Φίλιππου Στυλιανού σε εκδηλώσεις στο Plovdiv, Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας στις 15 με 17 Σεπτεμβρίου 2022, όπου φιλοξενήθηκαν δημοσιογράφοι μέλη της FIJET (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού) με κάλυψη εξόδων από τη διοργανώτρια χώρα.
  • Συμμετοχή της Νικολέτας Χρήστου σε ταξίδι δημοσιογράφων στην Ιορδανία στις 05 Οκτωβρίου 2022, με κάλυψη εξόδων από τη διοργανώτρια χώρα.
  • Συνάντηση Φοίβου Νικολαΐδη στη Βουλγαρία με μέλη της FIJET τον Μάιο του 2023 σε ιδιωτικό ταξίδι και φυσικά κάλυψης εξόδων εξ’ ιδίων.
  • Συμμετοχή των Λουκά Χάματσου, Μίκη Κασάπη & Φοίβου Νικολαΐδη στην τουριστική έκθεση Φουντάτα της Ρουμανίας μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου, 2023. Φιλοξενία δωρεάν και κάλυψη τριών αεροπορικών εισιτηρίων (€600).
  • Συμμετοχή της Μαριλένας Κωνσταντίνου, στο Μεσογειακό Φόρουμ Τουρισμού, που έγινε μεταξύ 21 και 23 Νοεμβρίου, 2023 στη Μάλτα. Φιλοξενία δωρεάν και κάλυψη εξόδων εξ’ ιδίων.
  • Στις εκδηλώσεις λήξης, που σηματοδότησε το τέλος του προγράμματος Τιμισοάρα 2023 –Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στη Ρουμανία, τον Σύνδεσμο εκπροσώπησε ο Λουκάς Χάματσος, σε δημοσιογραφικό ταξίδι που έγινε στη Τιμισοάρα της Ρουμανίας μεταξύ 27 και 29 Ιανουαρίου 2024, με κάλυψη όλων των εξόδων από τη διοργανώτρια χώρα.
  • Συνάντηση Φοίβου Νικολαΐδη στην Αρμενία με δημοσιογράφους (μέλη τώρα της FIJET) τον Δεκέμβριο του 2023 σε ιδιωτικό ταξίδι και φυσικά κάλυψης εξόδων εξ’ ιδίων.
  • Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, παραβρέθηκε στην παγκοσμίου γνωστή διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο μεταξύ 5 και 7 Μαρτίου, 2024, με κάλυψη εξόδων εξ’ ιδίων.

Σημείωση:

Στα τρία χρόνια που λειτουργεί (2021 – 2023) ο Σύνδεσμος, κάλυψε τέσσερα αεροπορικά εισιτήρια, συνολικού ποσού €818 ευρώ. Εξυπακούεται ότι όλες οι προσκλήσεις από το εξωτερικό αφορούν δημοσιογραφική κάλυψη (press trip) και οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση, όταν επιστρέψουν να παρουσιάσουν με γραπτά κείμενα, ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά το γεγονός για το οποίο προσκλήθηκαν και τη χώρα που επισκέφθηκαν.

Διαφάνεια: 

Ο Σύνδεσμος ακολουθεί τα πρότυπα διαφάνειας και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, αλλά και για ενθάρρυνση της συμμετοχής των μελών στα δρώμενα του συνδέσμου, οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι ανοικτές για όλα τα μέλη, μερικά από τα οποία κατά καιρούς έδωσαν το παρόν τους. Υπάρχει επίσης, Κώδικας Δεοντολογίας και το Καταστατικό -σύμφωνα με το νόμο- προβλέπει Ελεγκτική Επιτροπή αποτελούμενη από τρία άτομα για έλεγχο των οικονομικών του Συνδέσμου. Το Καταστατικό του Συνδέσμου εξ’ άλλου, θα αποτελεί εξαίρεση σε σύγκριση με πολλούς άλλους συνδέσμους, ως προς την εκλογή προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, όπου προβλέπεται ρητά, ότι δεν μπορεί, να εκλεγεί πέραν των δυο διαδοχικών τριετών θητειών.

Ταμειακή Ενημέρωση: 

Ο Ταμίας του Συνδέσμου θα κάνει μια αναλυτική αναφορά στα οικονομικά του Συνδέσμου, τα οποία βασίζονται στις συνδρομές και στις περιστασιακές χορηγίες. Αναφέρω μόνο, ότι, το ταμείο όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας το 2020, είχε υπόλοιπο €11,718 ευρώ και στο τέλος του 2023 έχει υπόλοιπο €12,041 ευρώ. Όλα τα έξοδα εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο και ελέγχονται από την Ελεγκτική Επιτροπή.

Σχέδιο Δράσης 2024: 

Το Σχέδιο Δράσης 2024 εκτός από δραστηριότητες ρουτίνας, με εισήγηση του Γιώργου Μιχαηλίδη, περιλαμβάνει την θέσπιση του θεσμού, «Προορισμός της Χρονιάς». Για τον σκοπό αυτό ανακηρύχθηκε η γειτονική Ιορδανία ως «Χώρας της Χρονιάς 2024». Είμαστε στην ευχάριστη θέση, να αναφέρουμε, ότι θα υπάρχει η στήριξη της Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο και της Αεροπορικής Εταιρίας των Ιορδανικών Αερογραμμών. Ήδη το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και το μέλος μας Λουκάς Χάματσος, αναχωρεί στην Ιορδανία σε δημοσιογραφική αποστολή στις 12 με 17 Απριλίου, 2024. Ένα δεύτερο μέλος μας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ενώ προσκλήθηκε και αυτός, για να συμμετάσχει στην αποστολή, δυστυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Όλα τα έξοδα είναι καλυμμένα από το Γραφείο Τουρισμού της χώρας.

Σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα, προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Αρμενία. Έχουν γίνει διάφορες εισηγήσεις από τα μέλη μας, όπως αυτή του Φίλιππου Στυλιανού για την αναβίωση της αρχαίας πορείας από την Παλαίπαφο προς το ιερό της Αφροδίτης στα Κούκλια, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί κάτω από ένα ετήσιο «Φεστιβάλ Αφροδίτης». Ο Γιώργος Μιχαηλίδης εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός έντυπου και ηλεκτρονικού Λευκώματος για τον Τουρισμό της Κύπρου -ένας οδηγός- (Directory).

Μεγάλος στόχος παραμένει η οργάνωση της Γενική Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET) το 2025 στην Κύπρο. Η πρώτη και τελευταία φορά που έγινε γενική συνέλευση της FIJET στην Κύπρο ήταν το 1984, πριν σαράντα δηλαδή χρόνια. Το Υφυπουργείο Τουρισμού ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση και είναι θετικό στην ιδέα αυτή. Η Ελλάδα ανέλαβε την οργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της διεθνούς FIJET για το 2024, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στην Αρχαία Ολυμπία. Ο Σύνδεσμος μας δεν εκπροσωπήθηκε με τον πρόεδρο του όπως είθισται και επιβάλλεται, στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις στο Κάιρο μεταξύ 9 – 15 Οκτωβρίου 2022 και στην Τυνησία μεταξύ 23 – 29 Οκτωβρίου 2023. Το 2021 ήταν η πανδημία οπόταν δεν έγινε Γενική Συνέλευση.

Όραμα & Στόχοι: 

Όραμα μας είναι όπως ο Σύνδεσμος καθιερωθεί στην Κυπριακή κοινωνία ως ένας σύγχρονος, καινοτόμος και αξιόπιστος οργανισμός στον τομέα των ενδιαφερόντων του, που είναι φυσικά τα τουριστικά δρώμενα της χώρας. Με στρατηγικούς στόχους, ο Σύνδεσμος υλοποιεί σχέδια δράσης, μέσα από τα οποία επιτυγχάνονται οι σκοποί του, όπως είναι μεταξύ άλλων, η καθιέρωση του στην παγκόσμια ομοσπονδία ως σοβαρού εταίρου-μέλους και η διαφύλαξη της συμμετοχής της Κύπρου, αποτρέποντας την παρουσία του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων εδαφών μας. Με την εμπειρία τη γνώση αλλά και τις σχέσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό ο Σύνδεσμος συνεχίζει τις δράσεις του για ανάπτυξη του Κυπριακού τουρισμού και της προβολής του σε διεθνή βήματα. Ότι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας και ομαδικής εργασίας, ως αποτέλεσμα των δημιουργικών προσπαθειών και του ενθουσιασμού των μελών, που καταδεικνύει ότι στο μέλλον, θα προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ευχαριστίες: 

Ως διοικητικό συμβούλιο ευχαριστούμε όλους ανεξαίρετα που συμμετέχουν ενεργά και αφειδώλευτα είτε ως μέλη είτε ως αξιωματούχοι στις δραστηριότητες του Συνδέσμου. Ευχαριστούμε, τα αποχωρούντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γιώργο Νικολάου και Ξενή Ξενοφώντος καθώς και τους: Ανδρέα Ιωσήφ, Κυριακή Αντωνίου, Μαρίνα Κωνσταντινίδου, που υπηρέτησαν ως γραμματείς και οι οποίοι βοήθησαν πρόθυμα και αποτελεσματικά στην ομαλή λειτουργία των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και διάθεσης προσφοράς. Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην ευχαριστήσουμε αυτούς που στηρίζουν τον Σύνδεσμο, όπως την Σκεύη Κωνσταντίνου του Υφυπουργείου Τουρισμού και τον Δρ Ανδρέα Σοφόκλη, του Υπουργείου Παιδείας για όλη τη βοήθεια στη διοργάνωση του ετήσιου Μαθητικού Διαγωνισμού.

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους δημοσιογράφους, Πέρσα Ανδρέου, Λουκά Χάματσο, Μίκη Κασάπη, Φίλιππο Στυλιανού, Ιωσήφ Ιωσήφ, Σάββα Ιακωβίδη, Νικολέτα Χρήστου, αλλά και άλλους, όπως τον Ζαχαρία Ζαχαριάδη που στήριξαν και πρόβαλαν τον Σύνδεσμο σε κάθε περίσταση, τον ταμία Ευθύβουλο Ευθυβούλου για την επαγγελματική τήρηση των λογιστικών βιβλίων, την Ελεγκτική Επιτροπή, Γρηγόρη Μαλιώτη, Φίλιππο Στυλιανού και Σάββα Ιακωβίδη και τον Γιώργο Μιχαηλίδη, που με την τεράστια πείρα του στον τουριστικό τομέα, βρίσκεται -σχεδόν- συνεχώς, πίσω από κάθε ευφάνταστη ιδέα για τις δράσεις του Συνδέσμου.

Τέλος ευχαριστώ και καλωσορίζω τα νέα και δυναμικά νέα μέλη μας. Ο Σύνδεσμος μας αργά αλλά σταθερά ενισχύει και ισχυροποιεί την παρουσία του στο εσωτερικό και τις διασυνδέσεις του στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους. Η συνέχεια φαίνεται να είναι υποσχόμενη, αλλά και συναρπαστική, όπως είναι η πιθανή οργάνωση του Παγκόσμιου Κογκρέσου της FIJET στην Κύπρο το 2025. Σας ευχαριστώ. Φοίβος Νικολαΐδης, Πρόεδρος, Λευκωσία, 28 Μαρτίου, 2024

2. Ταμειακός Απολογισμός-Από Ταμία: 

Ο ταμίας του Συνδέσμου Ευθύβουλος Ευθυβούλου αναφέρθηκε διεξοδικά και αναλυτικά στα οικονομικά του Συνδέσμου, τα οποία βασίζονται στις συνδρομές και στις περιστασιακές χορηγίες, από την ημέρα που παρέλαβε μέχρι και σήμερα. Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση. Το ταμείο όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας το 2020, είχε υπόλοιπο €11,718 ευρώ και στο τέλος του 2023 έχει υπόλοιπο €12,041 ευρώ. Όλα τα έξοδα εγκρίνονται από το διοικητικό συμβούλιο και ελέγχονται από την Ελεγκτική Επιτροπή.

3. Εκλογή Νέου Διοικητικού Συμβουλίου:

Δεν χρειάστηκε να εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή καθ’ ότι ο αριθμός των ατόμων που  υπέβαλαν ενδιαφέρον για υποψηφιότητα για το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, 48 ώρες πριν από τη Γενική Συνέλευση, -όπως προβλέπει το Καταστατικό-, δεν ξεπερνούν τους επτά και έτσι τα άτομα αυτά εκλέγονται αυτόματα. Τα άτομα τα οποία θα αποτελούν το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο είναι τα ακόλουθα: Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευθύβουλος Ευθυβούλου, Μαρία Παχίτη, Μίκης Κασάπης, Περσεφόνη Ανδρέου, Σκεύη Κωνσταντίνου, Φοίβος Νικολαϊδης. Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση.

4. Εκλογή Ελεγκτικής Επιτροπής: 

Κατόπιν πρότασης της Περσεφόνης Ανδρέου και έγκρισης από τα υπόλοιπα μέλη, την Ελεγκτική Επιτροπή για το 2024 θα αποτελούν οι Γρηγόρης Μαλιώτης, Χαράλαμπος Κρασιάς και Μιχάλης Γιαννάτσος. Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση.

Εισηγήσεις Μελών:

Μετά το πέρας των διαδικασιών της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης δόθηκε η ευκαιρία σε όσα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούσαν, να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Παίρνοντας τον λόγο η δημοσιογράφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Περσεφόνη Ανδρέου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειές του για την επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου και ιδιαίτερα για την προβολή του Συνδέσμου στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι χωρίς τη δική του συνεχή ενασχόληση και αφοσίωσή, τίποτα από όλα αυτά που ανέφερε στον απολογισμό του δεν θα είχαν γίνει.

Ο δημοσιογράφος Λουκάς Χάματσος αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για την όλη δράση του Συνδέσμου υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου.Ο δημοσιογράφος Φίλιππος Στυλιανού, είπε ότι, αφού είμαστε πάνω από πενήντα μέλη, εισηγήθηκε όπως γίνει προσπάθεια, για να συσταθούν επιτροπές, οι οποίες να ασχοληθούν με κάποιο είδος έρευνας στον τομέας του τουρισμού. Να εντοπίζονται θέματα που χρήζουν βελτίωσης και να προχωρούμε σε καλόπιστες εισηγήσεις δημόσια. Σίγουρα, είναι καλά και απαραίτητα τα περιγραφικά ταξίδια και οδοιπορικά, αλλά, αν συμπληρωθούν και από ένα είδος έρευνας και εισηγήσεων για τα τουριστικά δρώμενα του τόπου, θα είναι ακόμη καλύτερα.Ο Γιώργος Μιχαηλίδης παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με το περιεχόμενο επιστολής την οποία απεστάλη, όχι μόνο σε μέλη του Συνδέσμου αλλά και στον Υφυπουργό Τουρισμού, λόγω του ότι στην επιστολή αυτή αναφέρονται ψευδείς κατηγορίες, που όχι μόνο θίγουν το κύρος του Προέδρου και κατ’ επέκταση του Συνδέσμου, αλλά και εγκυμονούν κινδύνους, καθότι παρόμοιες ενέργειες είχαν οδηγήσει στην αδρανοποίηση του Συνδέσμου το 1990. Ως εκ τούτου, πρότεινε τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον του αποστολέα. Το νέο διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της απαράδεκτης ενέργειας.

Η Θέα Χριστοδουλίδου λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές, είναι πολύ γνωστές από άτομα, που δημιουργούν πάντα προβλήματα και πρέπει να αγνοούνται, διαφορετικά, να λαμβάνονται δικαστικά μέτρα εναντίον τους.

Ο Φοίβος Νικολαΐδης λαμβάνοντας το λόγο στο τέλος, είπε, ότι κανένα διοικητικό συμβούλιο, όσο καλό και να είναι, δεν μπορεί, να παράξει έργο, όταν απουσιάζει η καλή θέληση, το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και η διάθεση εθελοντικής προσφοράς. Κάθε επιτυχία είναι συλλογική, γιατί προέρχεται από όλους ως ομάδα και αντανακλά σε όλους.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ των μελών του Συνδέσμου.

Φοίβος Νικολαΐδης, Πρόεδρος             Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Γραμματέας     Λευκωσία, 28 Μαρτίου, 2024      Πρώτη σειρά από αριστερά: Φοίβη Σιταρά, Έλενα Τσιακλίδη, Φίλιππος Στυλιανού, Μαρία Ηρακλέους, Κυριακή Αντωνίου, Elizabeth Toufexis.

Δεύτερη σειρά από αριστερά: Κώστας Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Γιαννάτσος, Δρ Γρηγόρης Μαλιώητης, Ζαχαρίας Ζαχαριάδης, Θέα Χριστοδουλίδου.

Τρίτη σειρά από αριστερά: Λουκάς Χάματσος, Τάσος Δημητριάδης, Χριστιάνα Ιακωβίδου, Χαράλαμπος Κρασιάς, Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, Μίκης Κασάπης.

Related Posts