Πανέμορφες εκκλησίες της Κύπρου

Φωτογραφίες/Επιμέλεια Ζαχαρίας Ζαχαριάδης

Το μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη βρίσκεται 3 χλμ νοτιανατολικά του χωριού Πεντάλια, της επαρχίας Πάφου. Είναι κτισμένο στη δυτική όχθη του Ξεροπόταμου, στη συμβολή του με το αργάκι του Σίντι , από όπου πήρε και το όνομα του το μοναστήρι. Οι ιστορικές πηγές σχετικά με την ίδρυση του μοναστηριού είναι ελάχιστες. Υπολογίζεται λοιπόν ότι κτίστηκε περίπου τον 16ο αιώνα και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της Ενετικής περιόδου στην Κύπρο. 

Η Εκκλησία του Χριστού Αντιφωνητή είναι μια θολωτή εκκλησία στην Κύπρο, στην Επαρχία Κερύνειας, η οποία βρίσκεται στα βουνά κοντά στο χωριό Καλογραία. Είναι προσβάσιμη από ένα δίκτυο δρόμων και χωματόδρομων στην περιοχή Ερμπαρίου και Αγίου Αμβροσίου. Είναι υπό τον ντε φάκτο έλεγχο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. 

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες και πιο περίτεχνα οικοδομημένες εκκλησίες στην Κύπρο. Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης Φυτεύκιας αποτελεί ένα σπάνιο διαμάντι φραγκοβυζαντινής τεχνοτροπίας το οποίο βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία στην επαρχία Πάφου.  

Η Παναγία Αγγελόκτιστη είναι βυζαντινός ναός ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Κίτι, Ο σημερινός ναός κτίστηκε κατά τον 11ο αιώνα στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής και χαρακτηρίζεται από το παλαιοχριστιανικό ψηφιδωτό που σώζεται στην κόγχη του. Η Παναγία Αγγελόκτιστη προτάθηκε για ένταξη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2015 και προς το παρόν ανήκει στον ενδεικτικό κατάλογο των υποψήφιων μνημείων. 

Η Μονή της Παναγίας του Άρακα βρίσκεται κοντά στο χωριό Λαγουδερά Λευκωσίας και χτίστηκε στη Μεσοβυζαντινή περίοδο, γύρω στον 12ο αιώνα αλλά παρήκμασε τον 18ο αιώνα. Σήμερα σώζεται το διώροφο μοναστηριακό κτήριο στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας, που χρησιμοποιείται σαν κατοικία του ιερέα. Το όνομα Άρακος ίσως να προέρχεται από το φυτό αρακάς ή από την λέξη ιέρακας, το γεράκι.

 

Snapshots by: Zacharias Zachariades Facebook

Related Posts