Περιδιάβαση στην Τόχνη – Το πέτρινο αγιασμένο χωριό από την Αγία Ελένη

Της Περσεφόνης Ανδρέου 

Ένα από τα ωραιότερα γραφικά αλλά και ιστορικά χωριά της ορεινής επαρχίας Λάρνακας είναι η Τόχνη. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού,  μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης FIJET, διοργάνωσε για όλα τα μέλη του Συνδέσμου στις 20 Μαρτίου, μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην Τόχνη. Πραγματικά για όσους δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία α επισκεφτούν την Τόχνη τώρα που οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, μια εξόρμηση θα τους ενθουσιάσει. Η Τόχνη συνδυάζει όχι μόνο το ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και  ομορφιές της φύσης που ελκύουν πολλούς ξένους τουρίστες εφόσον είναι και το πρώτο χωριό της περιοχής  στον Aγροτουρισμό.

Πλησιάζοντας στο χωριό έτσι όπως φαίνεται κτισμένο στη χαράδρα και να απλώνεται στο λαξεμένο βουνό από τα ταμάρια, εξαγωγής της φημισμένης πέτρας της περιοχής,  νομίζεις πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή. Η φύση γύρω την πλαισιώνει πλουσιοπάροχα και τα μονοπάτια της φύσης, αλλά και οι διαδρομές για ποδηλάτες προσφέρονται απλόχερα. 

Στην είσοδο του χωριό στο ύψωμα δεσπόζει το Κοινοτικό Συμβούλιο, είναι το παλιό τουρκικό σχολείο  που μετά από χρόνια αξιοποιήθηκε για να στεγάσει τις Αρχές του Χωριού. Μας υποδέχθηκε ο κοινοτάρχης κ. Παντελής Χαραλάμπους, μας φίλεψε με τα παραδοσιακά εδέσματα και στη συνέχεια μας ξενάγησε στο χωριό.

Το χωριό ήταν μεικτό. Δυστυχώς το αμαυρώνει μια   τραγική ιστορία λόγω της τουρκικής εισβολής του  1974,  εξτρεμιστικά στοιχεία δολοφόνησαν 20 Τουρκοκυπρίους κάτοικους του χωριού.  Μετά για ανθρωπιστικούς λόγους τα γυναικόπαιδα μεταφέρθηκαν στις  κατεχόμενες περιοχές. Το σχολείο ανακαινίσθηκε και δόθηκε στις  αρχές,   αλλά αναμένουν  ακόμη για συντήρηση το τζαμί και το τουρκικό νεκροταφείο, αίτημα του κοινοτάρχη στο Υπουργείο Εσωτερικών που δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό.  

Πέτρινο χωριό

Θα μπορούσε κανείς να ονομάσει την Τόχνη το  πέτρινο χωριό. Τα σπίτια κτισμένα όλα με την πέτρα της περιοχής, έχουν τη δική τους ξεχωριστή αρχιτεκτονική με τα ξύλινα μπαλκόνια. Στον εξωτερικό τοίχο της εισόδου  λαξεμένες διακοσμητικές καμάρες, σαν βρύση, φιλοξενούν τις πήλινες γλάστρες  με τα πολύχρωμα γεράνια, δίνοντας έτσι  μια ξεχωριστή πινελιά στο κάθε σπιτικό. 

Κάθε γωνιά και στρίψιμο του δρόμου παρτέρια με λουλούδια και κάκτους μαρτυρούν πόσο καλόγουστοι είναι οι κάτοικοι. Δεν είναι τυχαίο που το όνομα του χωριού λέγεται πως είναι παραφθορά της λέξης Τέχνη.  Τέχνη γιατί χρειάστηκε πολλή μαστοριά για να κτιστεί το χωριό με την πέτρα  από τους «Τοχνήτες» και ειδικότερα το γεφύρι στο κέντρο του χωριού  πάνω από τον ποταμό, όπου είναι κτισμένη η εκκλησία. Ίσως είναι η μοναδική εκκλησία στον κόσμο  που είναι κτισμένη πάνω   σε γεφύρι. Όταν μάλιστα έχει μεγάλη βροχόπτωση, όπως το 2018,  το Αρκάτζιν πλημμυρίζει και τρέχει ορμητικά.  

Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ευλογημένο χωριό η Τόχνη, από την ίδια την Αγία Ελένη. Η εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη είναι κτισμένη στα θεμέλια της εκκλησίας που έκτισε η Αγία Ελένη όταν ήρθε στην Κύπρο γύρω στο 327μΧ.

Στην εκκλησία μας υποδέχθηκε ο Πατήρ Παύλος που  είχε την καλοσύνη   να προσκυνήσουμε τον μικρό σταυρό που είχε μέσα κομμάτι τίμιο ξύλο, που άφησε η Αγία Ελένη και λείψανα της Αγίας. Με κατάνυξη ακούσαμε τον ιερέα να αναφέρεται στην παράδοση,  πως έφτασε εδώ η Αγία Ελένη κι εξήγησε γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στην εκκλησία μια λατινική μικρή εκκλησία. Αυτή ήταν χριστιανικό παρεκκλήσι που όταν ήρθαν οι Λατίνοι κατακτητές στο νησί το μετέτρεψαν σε καθολικό.  Η εκκλησία  κτίστηκε πριν 200 χρόνια  στα ερείπια της παλαιάς που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Το σκαλιστό τέμπλο της εντυπωσιακό. Στην αυλή της εκκλησίας είναι ένα αξιόλογο μικρό μουσείο με βυζαντινές εικόνες κι ένα μεγάλο πέτρινο πηγάδι. 

Αγροτουρισμός

Μια ομάδα μεσήλικες τουρίστες ξεκίνησαν από το κεντρικό καφενείο του χωριού για το μονοπάτι της φύσης που ονομάζεται «Τόχνη» και βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού. Αρχίζει από τις παρυφές του και ακολουθεί κυκλική πορεία μήκους 2,5 χλμ. Ενθουσιασμένοι από τη διαμονή τους στην Τόχνη ανέφεραν πως θα ξανάρθουν. Μερικοί από αυτούς έχουν ξανάρθει στο παρελθόν και έφεραν τους φίλους τους. Μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου στην Πάφο διοργανώνουν εκδρομές για να γνωρίσουν την Κύπρο. Τι ειρωνεία!  Πόσοι Κύπριοι περιδιάβασαν το νησί και πόσοι έχουν βάλει στόχο να γνωρίσουν την  Κύπρο, τις αρχαιότητες, την πανέμορφη φύση και τα χωριά μας; 

Μερικοί ποδηλάτες προμηθεύτηκαν  όλα τα απαραίτητα από τον ποδηλατικό όμιλο που διαθέτει το χωριό  και με κέφι ξεκίνησαν για το άθλημα. Ακόμη και η περιδιάβαση στα στενά του χωριού είναι αξιοθέατο. Το καλό κυπριακό  φαγητό στις  ταβέρνες, τα γλυκά του κουταλιού με το καφεδάκι σας είναι απόλαυση. 

Το χωριό έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια τον αγροτικό τουρισμό και οι κάτοικοι τον προβάλλουν με καμάρι. «Είμαστε πρώτοι» λέει με περηφάνια ο κ. Παντελής, ο κοινοτάρχης. Μπορείτε να βρείτε σπιτάκια που έχουν διατηρήσει τα έπιπλα της εποχής, αλλά και με μοντέρνες ανέσεις που θα κάνουν τη διαμονή σας ευχάριστη. Οι τιμές αρχίζουν από 25 ευρώ τη νύκτα. 

Ανεπιφύλακτα σας προτείνουμε μια επίσκεψη στην Τόχνη, δεν είναι μακριά βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Λάρνακας και γειτνιάζει με το χωριό της Χοιροκοιτίας και της Καλαβασού.

Περσεφόνη Ανδρέου 

Related Posts