«Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία»

Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.)

Με τη συμμετοχή του Ευθύβουλου Ευθυβούλου με το ποίημά του «Στ’ αχνάρια της παράδοσης», ένα ποίημα που έγραψε για το Αγροτικό Φεστιβάλ Στατού-Αγίου Φωτίου το 2010 & της Μαρίας Παχίτη, με δυο ποιήματα, το «Ποιητικό σεργιάνι στην ορεινή Κύπρο» και το «Ποιητικό ταξίδι στις παρυφές του Τροόδους», δυο καταξιωμένων ποιητών, μελών του Συνδέσμου μας

Μια ξεχωριστή έκδοση από το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.) παρουσιάστηκε το Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023 στην αίθουσα «Γιώργος Σεφέρης» του Πολιτιστικού Κέντρου Πλατρών. Πρόκειται για την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου που εξέδωσε το Ίδρυμα, μιας ποιητικής ανθολογίας, η οποία αναφέρεται στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου, με τίτλο «Ποιητικό ταξίδι στην ορεινή Κύπρο – Ποιητική Ανθολογία». Την παρουσίαση της έκδοσης χαιρέτισαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, καθώς επίσης ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, και η Σούλα Ζαβού, Πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ.

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (Ι.Π.Ο.Κ.Τ.)Το Ίδρυμα Πολιτισμού έχει ως αποστολή του την καταγραφή, διάσωση, μελέτη, ανάπτυξη και ανάδειξη της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παιδείας, των γραμμάτων και των τεχνών και ευρύτερα του συνόλου της παραγόμενης σήμερα πολιτιστικής δημιουργίας των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους.

Στην καλαίσθητη έκδοση συμμετέχουν σαράντα οκτώ (48) Κύπριοι ποιητές και ποιήτριες, με ποιήματα εμπνευσμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ορεινών κοινοτήτων, διανθίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτιστική παραγωγή που σχετίζεται με το Τρόοδος και συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τη σημασία των ορεινών περιοχών. (Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ., Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και ο ποιητής Ευθύβουλος Ευθυβούλου).

Ευθύβουλος Ευθυβούλου: Ο ποιητής με τους πολύχρωμους στοίχους που ανοίγουν τα φτερά της ψυχής. Ο Γιώργος Σεφέρης είχε τονίσει πως: «Η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ». Η αλληγορική αυτή έκφραση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ποιητική δραστηριότητα του Ευθύβουλου Ευθυβούλου. Η ποιητική του διάθεση δεν κοιμάται ποτέ. Ποιητής με εύρος και βάθος, γράφει ποιήματα γεμάτο λυρισμό, συμβολισμούς και νοήματα μοναδικά.

Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Ι.Π.Ο.Κ.Τ., Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, ο Παναγιώτης Αντωνίου, Πρόεδρος Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και η ποιήτρια Μαρία Παχίτη.

Μαρία Παχίτη: Η προικισμένη με το χάρισμα του γραπτού λόγου

Η Μαρία είναι ένα αξιόλογο άτομο γεμάτη ευαισθησίες αλλά δυνατό, έξυπνο και όμορφο κορίτσι, ζει σε κάποιο κόσμο όπου ξεχωριστοί άνθρωποι είναι προικισμένοι με ένα Χάρισμα, ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Προικισμένη από τη θεία φύση με το χάρισμα του προφορικού και γραπτού λόγου η Μαρία Παχίτη είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες και ενδιαφέροντα. Μέσα από τους προβληματισμούς και κραδασμούς της ψυχής της, αποτυπώνει στα ωραία της κείμενα και στα υπέροχα ποιήματά της τα πλούσια συναισθήματα της για τη ζωή και τον άνθρωπο, που μόνιμα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της.

Η ποίηση είναι απόδραση, οδοιπορικό, καταφύγιο και αρένα. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια τής σκέψης. Η καταξιωμένη συγγραφέας και ποιήτρια Μαρία Παχίτη με τα ποιήματα της μάς επιβεβαιώνει την ομορφιά της ποίησης.

Τα ανθολογημένα ποιήματα εμπλουτίζουν τη βιβλιογραφία γύρω από την κυπριακή ποιητική παραγωγή, επικοινωνούν στους αναγνώστες το πηγαίο ταλέντο των δημιουργών τους, συνθέτοντας, παράλληλα, έναν πολύτιμο θησαυρό.

Η διαφύλαξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου είναι σημαντική υπόθεση όλων.

Related Posts