Στα Μονοπάτια της Αρκαδίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στη Βυτίνα της Αρκαδίας

Τον μήνα Αύγουστο 2023 βρέθηκα στο πανέμορφο, ορεινό χωριό Βυτίνα, της Αρκαδίας στην Πελοπόννησο (Bytina). Πέρα από την ξεχωριστή φυσική ομορφιά του τοπίου και την αρχιτεκτονική κληρονομιά, εντύπωση μεγάλη, μου προκάλεσε η αγάπη και η δημιουργική πνοή των κατοίκων. Ένα ευχάριστο ξάφνιασμα ήταν και η πολύ ενδιαφέρουσα ζωγραφική και γλυπτική έκθεση με τίτλο: «Στα μονοπάτια της Αρκαδίας», των καταξιωμένων καλλιτεχνών Στόγιαν Ντόνεφ και Χριστίνας Κελλίδη, την οποία οργάνωσε και φιλοξένησε ο δραστήριος Όμιλος Κυριών Βυτίνας!

Σ’ ένα ορεινό χωριό (1033 μέτρα υψόμετρο) με λιγοστές εκατοντάδες κατοίκους, να οργανώνεται μια τέτοια έκθεση για τον πολιτισμό και την τέχνη αποτελεί αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα. Μια και βρέθηκα εκεί οδοιπόρος, δεν θα μπορούσα, να αγνοούσα «Τα μονοπάτια της Αρκαδίας», που ήθελα κι εγώ να δω και να περπατήσω…

«Στη νέα του δουλειά, ο Στόγιαν μάς μεταφέρει στην απίστευτα όμορφη γη της Αρκαδίας. Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από πηγή έμπνευσης, είναι “ο τόπος” της καθημερινής ζωής και της δημιουργίας του καθώς ζει εκεί με τη σύντροφό του Χριστίνα Κελλίδη. Τα τοπία που παρουσιάζονται εδώ δεν περιορίζεται στο να ανιχνεύσει τα βήματα των θεών και των ηρώων της Αρκαδίας, δεν αντιμετωπίζει τον τόπο ως κάτι ιδανικό ή μυθικό, αλλά μας οδηγεί σε έναν λαβύρινθο νοημάτων και κρυφών διαστάσεων που σηματοδοτούν το πραγματικό και αιώνιο η εξελισσόμενη ομορφιά του τοπίου καθώς και ο βαθύτερος συμβολισμός του. Τα παιχνίδια του ήλιου με τα φύλλα των δέντρων και με το νερό, ο ήχος του ανέμου, το θρόισμα των φύλλων, η μυρωδιά της γης είναι δύσκολο να μεταδοθούν σε ένα πίνακα. Ωστόσο, ο Στόγιαν καταφέρνει να μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι και μας κάνει μέρος του έργου».

Χάρης Βουρλιώτης     Haris Vourliotis facebook

Ο Στόγιαν Ντόνεφ γεννήθηκε στη Νόβα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και τελείωσε το καλλιτεχνικό Λύκειο στην πόλη Καζανλάκ (1968-1972). Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σόφιας με τον καθηγητή Π. Παναγιότοβ (1973-1979). Την περίοδο 1985 έως 1991 διετέλεσε καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Σόφια. Από το 1991 έως και σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Βυτίνα, οπου πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας. Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 22 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές και σημαντικές ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδος. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Χριστίνα Κελλίδη (Donev facebook)είναι γλύπτρια, γνωστή για τα γραμμικά, οργανικά, μεταλλικά γλυπτά, τα χρηστικά αντικείμενα, και τα εικαστικά κοσμήματά της. Εκτός από καταξιωμένη καλλιτέχνης στο χώρο της, η Κελλίδη είναι επίσης γνωστή μέσα από τις συνεργασίες της με το ζωγράφο σύζυγό της Στόγιαν Ντόνεφ, οι οποίες αποτέλεσαν ένα διάλογο γλυπτικής και ζωγραφικής. Σπούδασε τέχνη και σχέδιο υφάσματος στην Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Σόφια. Η έμπνευση που αντλεί από τις κλασικές γραμμές, τα σχήματα, και τις υφές που υπάρχουν στη φύση, ιδιαίτερα στην πέτρα και το ξύλο ενσωματώθηκε στη δουλειά της ως σχεδιάστρια μόδας στη Σόφια, από το 1985 έως το 1989. Από το 1991 παρουσιάζει τη δουλειά της σε γκαλερί και μουσεία. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ωραίοι πίνακες γεμάτοι ζωντάνια, χρώματα και υψηλή καλαισθησία. Πρωτοτυπία περιεχομένου και φροντισμένη επιμέλεια του δημιουργού, πλαισιωμένοι από υπέροχες γλυπτικές δημιουργίες δια χειρός Χριστίνας Κελλίδη.

Με πολύ μεράκι, φυσικό ταλέντο δουλευμένα γλυκά βγαλμένα μέσα από την ψυχή της Χριστίνας, που δίνει όλο της τον εαυτό για τις φροντισμένες της δημιουργίες.
Η φροντισμένη επιμέλεια των έργων, πυροδοτούν τη δημιουργική φαντασία μέσα από τα χρώματα και το φως, αποτελώντας κίνητρο για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.
Ζωγραφιές με τα χρώματα της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της θετικής αντίκρυσης των πραγμάτων. Τα χρώματα έχουν τη δυνατότητα να ανακινήσουν τα αισθησιακά βάθη των ανθρώπων. Με οδηγό το φως της ελπίδας και της ζεστασιάς, που κρατάει τη ζωή μας ως σύνολο.
Υπηρετεί την τέχνη με πάθος και μεράκι με κάθε ευκαιρία γιατί την εκφράζει απόλυτα. Από τα πρώτα της βήματα, σαν έτοιμη από παλιά, εργάζεται σκληρά και μεθοδικά. Συνεχίζει με αφοσίωση μέχρι σήμερα με την ίδια σοβαρότητα και ζήλο.
Η πλούσια χρωματική μπαλέτα της παρακινεί τη φαντασία. Μέσα από την αντίθεση των έντονων χρωμάτων και των σχεδίων οι πίνακες παραπέμπουν ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων, της χαράς, της αγαλλίασης και της ελπίδας.
Η Χριστίνα ιερουργεί τη γλυπτική. Σμιλεύει και κεντίζει τα έργα της. Υπηρετεί με σεβασμό την τέχνη, προσπαθώντας, να ανακαλύψει όλα εκείνα τα μαγικά στοιχεία, που τέρπουν τις αισθήσεις μέσα από τη γλυπτική. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας της είναι εξαιρετικά όμορφο.
Δημιουργική φαντασία γεμάτη χρώματα και φως. Έργα που χαρακτηρίζονται από μια γενναιόδωρη χρήση των χρωμάτων και καλαισθησία. Αφετηρία για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.
Φοίβος Νικολαΐδης με τον εξαίρετο ζωγράφο Στόγιαν Ντόνεφ στην έκθεση «Στα μονοπάτια της Αρκαδίας», που παρουσιάζονται ζωγραφιές του και γλυπτά της Χριστίνας Κελλίδη, στον εκθεσιακό χώρο, της πρώην Γεωργικής Σχολής στη Βυτίνα, Αρκαδίας.
Οδοιπόροι… «Στα μονοπάτια της Αρκαδίας»… Όταν βλέπεις κόσμο σε χώρους πολιτισμού, τότε πιστεύεις ότι υπάρχει ελπίδα…
Μια ακατανίκητη εσωτερική ώθηση και πνευματική ανάγκη, καθοδηγεί τη δημιουργικότητα του Στόγιαν Ντόνεβ και της Χριστίνας Κελλίδη. Προσπαθούν αδιάλειπτα να ανακαλύψουν την ομορφιά της εικαστικής δημιουργίας. Στα έργα τους είναι ορατή η ειλικρίνεια και η αγάπη για την τέχνη, τον άνθρωπο και τη μαγεία της ζωής.

Related Posts