Το χωριό Όμοδος στον Τουριστικό Χάρτη της Κύπρου

Ένα σημαντικό γεγονός που πριν από 35 χρόνια ανέδειξε το ‘Ομοδος και το τοποθέτησε στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Προέδρου Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού

Αφορμή για αυτό που παραθέτω πιο κάτω ήταν το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο «Όμοδος, Ιστορία και Πολιτισμός» που οργανώθηκε πρόσφατα στο οινοποιείο «ΟΙΝΟΥ ΓΗ» – ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ από τον Δικηγόρο Οινοποιό, Χριστόδουλο Βασιλειάδη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ Πάφου.

Η πιο κάτω δική μου παρέμβαση σκοπό είχε να φέρει στην μνήμη των παλαιότερων και να κάμει γνωστό στους νεότερους ένα σημαντικό γεγονός που πριν 35 χρόνια ανέδειξε τουριστικά και πολιτιστικά το Όμοδος. Αξίζει σημειωθεί ότι ο Φιλελεύθερος τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1984 έδωσε ευρεία δημοσιότητα.

Παρέμβαση του Γιώργου Χρ. Μιχαηλίδη, Προέδρου Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού Κύπρου

Με την παρέμβαση μου αυτή θα ήθελα να συμβάλω και εγώ στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας και την ανάδειξη σπουδαίων ιστορικών στιγμών του Ομόδους.

Πριν 35 χρόνια ακριβώς στις 22 Σεπτεμβρίου του 1984 το Όμοδος φιλοξένησε 120 Δημοσιογράφους Τουρισμού από 29 χώρες που συμμετείχαν στο Κογκρέσο και την 27η Γενική Συνέλευση της FIJET της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο 17-22/9/1984.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στη Λευκωσία στο ξενοδοχείο Χίλτον και οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα μεταξύ αυτών και το Όμοδος.

Εγώ τότε ήμουν Ανώτερος Τουριστικός Λειτουργός στον ΚΟΤ και Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού (Σημερινού Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού) και είχα την χαρά να οργανώνω και συντονίζω όλες τις εκδηλώσεις. Πήρα λοιπόν την απόφαση να προτείνω το αποχαιρετιστήριο δείπνο (Gala Dinner) να γίνει αντί στα σαλόνια του ξενοδοχείου Χίλτον με επισήμους, στην Πλατεία του Ομόδους με τους χωριανούς.

Είχαμε αντιδράσεις, εγώ επέμενα ότι θα το ρισκάρω και εάν πήγαιναν όλα καλά θα ήταν κάτι υπέροχο για την Κύπρο, για το Όμοδος. Έτρεξα αμέσως στο Σύνδεσμο «Φίλοι του Ομόδους» στους φίλους Βάσο Παπαβασιλείου και Κώστα Κωνσταντινίδη και τους είπα πως φαντάζομαι την εκδήλωση αυτή. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ακολούθησαν συσκέψεις με τον Κοινοτάρχη κ. Άριστο Αρίστου και άλλους παράγοντες της κοινότητας, τον Φειδία του Υγειονομικού και τον Πανίκο τον Γεωπόνο.

Σύντομα είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με συμμετοχή όλων των συγχωριανών. Τελικά το τι έγινε στις 22.9.2019 στο Ομοδος, οι ξένοι μας το περιέγραψαν συγκλονιστικό. Τα σπίτια άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους ξένους με μερέχα και ροδόσταγμα, και φυσικά ζιβανία, με τοπικά προϊόντα.

Ακολούθησε στην πλατεία ξεφάντωμα με φαγοπότι και χορό. Ντόπιοι και ξένοι έγιναν ένα και η βραδιά δεν είχε τέλος. Η επιστροφή στη Λευκωσία ήταν επεισοδιακή, τα λεωφορεία με τους δημοσιογράφους είχαν προβλήματα γιατί «ετζιησαν που κάτω». Ο δρόμος προς τις Πλάτρες ήταν ακατάλληλος για μεγάλα λεωφορεία. Οι εντυπώσεις όμως οι καλύτερες.

Ο Γάλλος πρόεδρος του Συνεδρίου Remy Leroux έλεγε μετά το Ματσουπιτσιου του Περού το Όμοδος το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο. Άλλοι έγραψαν «το γλυκύτατο Όμοδος» «το Θεοχώρι της Κύπρου» «Θυσαυροφυλάκιο Παράδοσης».

Το Όμοδος έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν ένα παγκοινοτικό ξεσήκωμα. Οι ξένοι τάχασαν για μια στιγμή. Δεν πίστευαν σ’ αυτά που έβλεπαν. Τους φάνηκε εξωπραγματικό. Πέρασε λίγη ώρα για να συνέλθουν και να αντιληφθούν πως αυτό που ζούσαν ήταν αληθινό, και πως αυτό που έβλεπαν ήταν πραγματικότητα. Οι προσφωνήσεις που ακολούθησαν, τα χορευτικά συγκροτήματα που χόρεψαν, η μουσική και τα τραγούδια που συνέχισαν και η αποχαιρετιστήρια ομιλία που τελείωσε «με το καλό να γυρίσετε στα σπίτια σας και να μας ξανάρθετε» ήταν τόσο πηγαία και αυθόρμητη που συγκίνησαν.

Οι δημοσιογράφοι γύρισαν στις πατρίδες τους και ακολούθησε σωρεία άρθρων και δημοσιευμάτων που εκθείαζαν πρώτα το Όμοδος και μετά την Κύπρο.

Κάποιος έγραψε « Εδώ ακόμα λειτουργεί το θαύμα. Το θαύμα της αμόλευτης παραδοσιακής αρχοντιάς. Το θαύμα του υπέρκαλλου φυσικού περιβάλλοντος, το θαύμα της αρχιτεκτονικής, το θαύμα της άδολης αγάπης και φιλοξενίας των ανθρώπων του.

Μετά από αυτή την εμπειρία είχα την ευκαιρία λίγα χρόνια μετά να παρουσιάσω στην Ακαδημία του Graz της Αυστρίας σε Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Τουρισμός πόλεων και Κοινοτήτων» σαν case study το Όμοδος και πως μια κοινότητα συνεργάζεται και προβάλλει τουριστικά τον προορισμό της.

Η εκδήλωση αυτή του Ομόδους έγινε αφορμή και πρότεινα το φιλμάκι του ΡΙΚ για την Eurovision να γυριστεί στο Όμοδος. Χρόνια μετά από άλλη θέση στον Οργανισμό Louis βραβεύσαμε το Όμοδος με το βραβείο Λούη Π. Λοϊζου.

Έτσι το Όμοδος τοποθετήθηκε στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη. Οι Ομοδίτες ας είναι περήφανοι και για το χωριό τους και για τους ανθρώπους τους. Τους εύχομαι από καρδιάς ευημερία και ορθολογιστική τουριστική ανάπτυξη και στο Χριστόδουλο Βασιλειάδη υγεία, καλή συνέχεια στην προβολή του Πολιτιστικού Τουρισμού του Ομόδους αλλά και οίνον ανθόσπαρτον.

Γιώργος Μιχαηλίδης

Μέλος Δ.Σ. Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού

Related Posts