Η Τόχνη είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής. Χτισμένη στις κορυφές δυο λόφων σε μέσο υψόμετρο 120 μέτρων, είναι γεμάτη φυσική ομορφιά. Κάθε χωριό στην Κύπρο έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα με σημεία ενδιαφέροντος, ιστορία, παράδοση, αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά. Η Τόχνη είναι ένα από τα πιο όμορφα που μπορεί να συναντήσετε.
Βασισμένη σε κάποιες θρησκευτικές και λαογραφικές παραδόσεις, η Τόχνη είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της Κύπρου, με ιστορία πάνω από δέκα, ίσως και είκοσι αιώνες. Ο κοινοτάρχης του χωριού Παντελής Χαραλάμπους είχε την καλοσύνη να μας φιλοξενήσει και να μας κάνει μια σύντομη ξενάγηση στο όμορφο χωριό του.
Ένα ήσυχο, ιστορικό χωριό στην επαρχία Λάρνακας, η Τόχνη είναι γεμάτη με όμορφα πέτρινα σπίτια του 19ου αιώνα. Προσθέτοντας στην όμορφη ασπρόμαυρη αρχιτεκτονική και το γραφικό εξοχικό σκηνικό του. Οι όμορφοι δρόμοι και τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα στολισμένα σπίτια με λουλούδια, δίνουν στο χωριό μια ρομαντική διάθεση.
Οι ομορφιές της Τόχνης είναι πολλές και η περιήγηση σε αυτή είναι ένας μαγευτικός περίπατος, μια διαδρομή στην ιστορία της: δρομάκια, κατοικίες φτιαγμένες με την τοπική αρχιτεκτονική.
Στενοί δρόμοι και σοκάκια μέσα από μικρά και μεγάλα σπίτια, καταλήγουν στο δρόμο, που οδηγεί στην πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης, με μεγάλη ιστορία και δράση.
Ο κοινοτάρχης Παντελής Χαραλάμπους επί το έργον της ξενάγησης. Μπορείτε να περάσετε ώρες περιπλάνησης στα στενά δρομάκια, θαυμάζοντας τα παλιά κτίρια και να εξερευνήσετε τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες. Τον παρακολουθούν με έκδηλο ενδιαφέρον οι: Μιχάλης Χριστοδούλου, Αγγέλα Κωμοδρόμου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Πόπη Νικολαΐδου και Κυριακή Αντωνίου.
Η υπέροχη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης είναι ο κύριος ναός του χωριού. Το όμορφο αυτό κτήριο του 19ου αιώνα έχει χτιστεί ακριβώς πάνω σε μια γέφυρα από την οποία περνούσαν τα γάργαρα νερά ενός ποταμού.
Ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία. Εκθέτει μια συλλογή που περιλαμβάνει πολύτιμα θρησκευτικά κειμήλια, ασημένια, χάλκινα ιερά σκεύη, ευαγγέλια. Τη φροντίδα του Μουσείου έχει ο ευγενέστατος και καλοσυνάτος ιερέας του χωριού πάτερ Παύλος Αντωνίου.
Η εκκλησία κξαι τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα με την “πέτρα Τόχνης”, που βρίσκεται άφθονη στην περιοχή και εξορύσεται σε κοντινή απόσταση.
Τα ερείπια του Ορθόδοξου ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος μετατράπηκε σε Λατινική εκκλησία κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας στην Κύπρου.
Το Δημοτικό μονώροφο σχολικό κτίριο του περασμένου αιώνα θα ανακατασκευαστεί σύντομα με ένα έργο ανακαίνισης, που θα αναδείξει την ιστορική του σημασία.
Ελένη Χατζησωτηρίου, Μαρία Βλίττη Χριστοδούλου, Έρα Μιχαηλίδου και Περσεφόνη Ανδρέου ενθουσιασμένες από την περιδιάβασή τους στο όμορφο, παραδοσιακό χωριό με την αυθεντική γοητεία και ανέγγιχτο από τον υπερβολικό τουρισμό.
Πολλές ανακαινίσεις και μερικές εντυπωσιακές αναπαλαιώσεις σπιτιών και μετατροπή τους σε σύγχρονα και κομψά κτίρια γίνονται συνέχεια στο χωριό.
Τα παλιά πέτρινα σπίτια του χωριού στη σειρά σε κάθε στροφή του δρόμου προσελκύουν όχι μόνο το ιστορικό αλλά και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Η Κυριακή Αντωνίου ακούει προσεχτικά τον κοινοτάρχη Παντελή Χαραλάμπους να μας ξεναγεί στην πολύ όμορφη μικρή κοινότητα του, το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό με τον πολύ χαρακτήρα.
Αυτό το χαριτωμένο χωριό έχει μια τυπική παραδοσιακή αίσθηση και είναι γεμάτο με μοναδικά πέτρινα σπίτια που δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Σήμερα το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως τοποθεσία «αγροτουρισμού» που προωθεί την αποκατάσταση του αρχικού χωριάτικου σπιτιού προκειμένου να διατηρηθούν τα παραδοσιακά κυπριακά πέτρινα σπίτια. Στη φωτογραφία ένα μέρος του παλιού πυρήνα του χωριού με τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας δίπλα στο παλιό δημοτικό σχολείο.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, έμπειρος στα τουριστικά θέματα ανταλλάσσει απόψεις με τον κοινοτάρχη Παντελή Χαραλάμπους, ο οποίος τονίζει τις αλλαγές προς το καλύτερο που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο χωριό και τις νέες πρωτοβουλίες που θα παρθούν.
Γραφικό τοπίο με φυσική ομορφιά, παραδοσιακό μέρος, με μια ομορφιά που πηγάζει από το σμίξιμο παρελθόντος και παρόντος… δημιουργούν μια εικόνα βγαλμένη σαν από παραμύθι.
Κυριότερα αξιοθέατα της Τόχνης είναι τα πετρόκτιστα σπίτια της. Είναι χτισμένα με την παραδοσιακή ανοιχτόχρωμη “πέτρα της Τόχνης”, ενώ τα περισσότερα έχουν ανακαινιστεί και μετατραπεί σε όμορφα καταλύματα αγροτουρισμού.
Η τοπική αρχιτεκτονική είναι ευδιάκριτη και όμορφη. Παράθυρα και πόρτες των σπιτιών μεγεθύνουν τη χάρη από αυτές τις όμορφες κατασκευές. Οπουδήποτε κι αν περπατήσετε συναντάτε παλιά όμορφα κτίρια που χαρακτηρίζονται από τα κομψά και γοητευτικά παράθυρα και τις πόρτες.
Ο οικισμός είναι γεμάτος με κομψές πέτρινες εξοχικές κατοικίες και προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό άνεσης και αγροτικής γοητείας.
Η Νίτσα και Ζαχαρίας Ζαχαριάδης συνομιλούν με τον κοινοτάρχη Παντελή Χαραλάμπους, ο οποίος εξηγεί τα πάντα για το χωριό, την ιστορία του αλλά προπάντων την προοπτική του.
Η Πέρσα Ανδρέου φαίνεται κατενθουσιασμένη από το οδοιπορικό της στο γραφικό χωριό με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν.
Ο Γρηγόρης Μαλιώτης εξερευνά τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, που περιλαμβάνουν τα γοητευτικά σπίτια του χωριού που προσελκύουν το ενδιαφέρον. Σ’ αυτά τα παλιά πέτρινα σπιτάκια έζησαν γενιές γενεών συμπατριωτών μας, η πνευματική παρουσία των οποίων ξυπνά ως συλλογική μνήμη κάθε φορά που ο ταξιδευτής τα επισκέπτεται.
Η Τόχνη είναι ένα από τα επιτυχημένα χωριά της περιοχής στον Αγροτουρισμό, λέει με μεγάλη ευχαρίστηση ο Κοινοτάρχης. Με το πράσινο των δέντρων, τα πέτρινα σπίτια να μοιάζει από ψηλά σαν ένας όμορφος κήπος με πολύχρωμα λουλούδια. Η περιήγηση στην περιοχή είναι ένας μαγευτικός περίπατος και μια διαδρομή στην ιστορία της. Η υπέροχη θέα του χωριού και το μαγευτικό τοπίο αποτελούν ένα τέλειο συνδυασμό.
Το σύγχρονο θεατράκι με την επιτυχημένη αρχιτεκτονική ζεύξη παλιού και νέου αποτελεί ένα αληθινό στολίδι για την Τόχνη, αφού φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.
Δίκαια ο Κοινοτάρχης είναι υπερήφανος για το χωριό του με την πλούσια παράδοση αλλά και για τις σύγχρονες δραστηριότητες: αθλητικές, φυσιολατρικές, θρησκευτικές και άλλες.
Χάρη στη φυσική της γοητεία, η Τόχνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τους λάτρεις της υπαίθρου, με πολλές δραστηριότητες που περιμένουν να εξερευνηθούν, όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία κ.ά. Σε έναν πλήρως αναβαθμισμένο και λειτουργικό χώρο στεγάζεται πλέον το Bike Center της Activate Cyprus στην Τόχνη.
Το παλιό κτήριο που φιλοξενεί το Ποδηλατικό Κέντρο στην Τόχνη δίνοντας μια νέα δυναμική όσον αφορά τον αθλητικό τουρισμό. Απέναντι ένα ωραίο υπαίθριο καφέ.
Ο Ευθύβουλος Ευθυβούλου δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Ποδηλατικό Κέντρο Τόχνης, το οποίο εξυπηρετεί ποδηλάτες που ξεκινούν από Λευκωσία, Λεμεσό ή Λάρνακα ή διαμένουν στα αγροτουριστικά καταλύματα της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Λάρνακας.
Ο Γρηγόρης Μαλιώτης στο οίκημα του Ποδηλατικού Κέντρου που φιλοξενεί αθλητικές εκδηλώσεις και ποδηλάτες ντόπιους και ξένους που δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και σφύζει από ζωή η περιοχή, αφού εδώ κάθε χρόνο φιλοξενείται το φημισμένο Cyprus Sunshine Cup.
Μετά το υπέροχο οδοιπορικό στις γειτονιές του χωριού, Μαρία Βλίττη Χριστοδούλου, Ελένη Χατζησωτηρίου, Πόπη Νικολαΐδου και Έρα Μιχαηλίδου απολαμβάνουν τους σπιτικούς μεζέδες σε τοπική ταβέρνα.
Φίλιππος Στυλιανού, Πέρσα Ανδρέου, Νίτσα & Ζαχαρίας Ζαχαριάδης, Γιώργος Νικολάου, Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Κυριακή Αντωνίου, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευθύβουλος Ευθυβούλου και στο βάθος Γρηγόρης Μαλιώτης, Ελένη & Μίκης Κασάπης.
Μιχάλης, Αγγέλα Κωμοδρόμου, Μιχάλης Χριστοδούλου, Rim, Βούλα Σαββίδου και Φοίβη Σιταρά απολαμβάνουν τους υπέροχους μεζέδες μετά από μια χαλαρή ξενάγηση στο χωριό.
Ευχαριστούμε θερμά κύριε Κοινοτάρχη, της Τόχνης, Παντελή Χαραλάμπους. Η καλοσύνη και η γενναιοδωρία σας άγγιξαν την καρδιά μας κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο όμορφο χωριό σας. Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη ζεστασιά και τη φιλοξενία σας. Ένας επισκέπτης δεν ξεχνά ποτέ τον οικοδεσπότη που τον δέχτηκε ευγενικά. Επιτρέψτε μας, να σας ευχαριστήσουμε εγκάρδια για την αμέτρητη φιλοξενία σας προς το Σύνδεσμο Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού.
Φοίβος Νικολαΐδης
Τόχνη 20 Μαρτίου 2022